Europese winkels onthullen werkelijke kost van groenten en fruit

© Nature & More

Verschillende supermarkten in heel Europa zullen voortaan de werkelijke kosten van groenten en fruit afficheren, inclusief de kosten voor het milieu. Dat is een initiatief van Nature & More, een dochterbedrijf van bio-distributeur Eosta.

Nature & More stelt dat heel wat groenten en fruit eigenlijk aan een te goedkope prijs verkocht worden. De supermarkt en producent maken er dan misschien wel winst aan, het milieu draait aan de huidige verkoopsprijzen niet eens break-even. Nature & More deelt nu de kosten die gangbare voedselteelt veroorzaakt voor het milieu. Daarmee wilt het bedrijf haar klanten overtuigen dat biologische voeding niet te duur, maar gangbaar eten te goedkoop is.

Sinds kort liggen in heel Europa informatiekaartjes die de werkelijke kosten van voedsel tonen aan de hand van zes pijlers: klimaat, water, bodem, biodiversiteit, sociale cohesie en gezondheid. Voor de cijfers op de kaartjes baseert Nature & More zich op de in 2014 ontwikkelde methode van de wereldvoedselorganisatie van de VN. Het onderzoek dat die methode vooraf ging, leverde een tabel op van constanten waarmee de verborgen kosten van onder andere watervervuiling en de uitstoot van broeikasgassen berekend kunnen worden.

Belastinggeld

Die kosten worden nu noch door de consument, noch door de producent betaald. Nu ja, toch niet rechtstreeks, want er gaat behoorlijk wat belastinggeld naar bijvoorbeeld waterzuivering, bodemsanering en het tegengaan van erosie. Bovendien stelt Nature & More dat er nog heel wat kosten worden doorgeschoven naar de toekomst – en dus uiteindelijk door onze kinderen betaald zullen moeten worden. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content