Europa op de bres voor de bij

© Getty Images/iStockphoto

Het Europees Parlement wil de imkers een hart onder de riem steken. In een kamerbreed goedgekeurde resolutie vraagt het halfrond donderdag een hardere aanpak van honingvervalsers, meer steun voor bijenteeltprogramma’s en een verbod op schadelijke pesticiden.

De Europese bijenpopulatie heeft het al een tijd moeilijk. De bijen, die als bestuivers van gewassen een niet te onderschatten rol in de voedselproductie spelen, worden onder meer bedreigd door het gebruik van schadelijke pesticiden. Onlangs nog stelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid vast dat zogeheten neonicotinoïden erg risicovol zijn. Die neonicotinoïden en andere pesticiden die negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van bijen moeten verboden worden, zo vindt het parlement.

Honingvervalsing en meer geld

Het halfrond wil ook dat er in de Europese landbouwbegroting geld wordt voorzien voor specifieke programma’s voor imkers en dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor nationale bijenteeltprogramma’s. Ook zou het publiek, en vooral kinderen, meer geïnformeerd moeten worden over de voordelen van honing en de therapeutische werking van bijenproducten, menen de parlementsleden.

Bij de lidstaten dringen de volksvertegenwoordigers aan op strengere sancties tegen honingvervalsers en een striktere controle op ingevoerde honing. Europa voert jaarlijks 200.000 ton honing in, vooral uit China, Oekraïne, Argentinië en Mexico. Uit Europese tests blijkt dat 20 procent de Europese normen niet haalt. De circa 600.000 Europese imkers, goed voor een productie van 250.000 ton per jaar, zien door de goedkope import ook de prijzen dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content