Eten van yoghurt kan ons gelukkig maken

Yoghurt © iStock

Wie last heeft van angststoornissen, doet er goed aan probiotica te eten. Dat blijkt uit een recente studie van Amerikaanse psychologen.

Gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kimchi en kefir is niet alleen lekker en gezond, het is ook goed voor onze geestelijke toestand. In een recente studie die werd gepubliceerd in Psychiatry Research lezen we hoe studenten met neurotisch gedrag minder last hebben van sociale angst dankzij probiotica.

In de studie werd nauwkeurig bijgehouden wat 710 studenten normaalgezien eten, hoeveel ze sporten, wat hun persoonlijkheidskenmerken zijn en of ze in het verleden al te kampen kregen met angststoornissen. De meest kwetsbare groep bleek, zoals hierboven vermeld, de meeste voordelen te ondervinden van gefermenteerd voedsel.

Deze observerende studie wordt gelinkt aan andere studies op dieren die suggereren dat er een belangrijke link is tussen probiotica en de aanmaak van neurotransmitters die onze stemming sturen. De reactie op stress, angst en verdriet verandert wanneer men meer of minder probiotica binnen krijgt.

Wat er zich afspeelt in onze darmen is dus van groot belang voor onze gezondheid én onze gemoedstoestand. Ook dokter Holly Philips, auteur van ‘The Exhaustion Breakthrough’, en Giulia Enders, auteur van ‘De mooie voedselmachine’, sluiten zich aan bij deze visie. Hoe beter we zorg dragen voor onze darmen, hoe beter we ons voelen. De hoeveelheid slechte en goede bacteriën die in ons huizen kunnen dus mee ons geluk bepalen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content