Eten en drinken om je immuunsysteem te stimuleren

Eten en drinken om je immuunsysteem te stimuleren
© gf

Gember © gf

Gember doet de koorts dalen, verzacht keelpijn en bevordert de uitstoot van slijm uit de borst. Bovendien stimuleert het de bloedsomloop en opent het de sinussen. Een goede bloedsomloop betekent dat er meer zuurstof in je weefsels circuleert om giftige stoffen en virussen te verwijderen. Gember is ook ideaal tegen buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn. Voor wie zich niet goed voelt is home made gemberthee ideaal. Voeg er enkele druppels citroen of cayennepeper aan toe en je hebt het perfecte drankje om alle toxines uit je lichaam te verdrijven.

Zout © Getty Images/iStockphoto

Verstopte neus en/of pijnlijke keel? Dan zou gorgelen met zout water je moeten helpen. Dat laat volgens een studie uit 2005 immers de slijmvliezen krimpen en het werkt slijmoplossend.

Look © gf

Look bevat allicine, een stof die de activiteit van witte bloedcellen bevordert. Witte bloedcellen staan in voor de vernietiging van verkoudheids- of griepbacteriën. Look stimuleert ook andere cellen van het immuunsysteem die strijden tegen bacteriële of virale ontstekingen. Allicine doodt bijna volledig rhinovirussen die verkoudheden, griepen en andere virussen van de luchtwegen veroorzaken. Pasta all' aglio vanavond?

Ajuin © gf

Datzelfde allicine zit ook in ajuin. Ajuinen bevatten echter ook quercetine, een stof die het slijm in het hoofd en borst oplost en de immuniteit versterkt. Bovendien versnelt zijn pikante smaak de bloedsomloop en doet het zweten, wat een positief effect kan hebben op verkoudheden en infecties. Geniet dus zeker nu van een warme ajuinsoep!

Honing © Getty Images/iStockphoto

Het harde werk van bijen smaakt niet alleen lekker in die dampende kop thee die je drinkt om jezelf te verwarmen, het heeft ook antibacteriële eigenschappen.

Cayennepeper © gf

Capsium, de stof die je ook in cayennepeper vindt, helpt het immuunsysteem tegen griep of andere verkoudheden te strijden. Het bevordert de productie van witte bloedcellen die cellen en weefsels van toxines zuiveren. Cayennepeper zit ook boordevol betacaroteen, antioxidanten die je lichaam correct helpen functioneren en gezond slijmvlies creëren dat je tegen virussen en bacteriën verdedigt. De pikante smaak van cayennepeper verhoogt de lichaamstemperatuur, doet zweten en versterkt daardoor de activiteit van het immuunsysteem. Hoe verser de peper, hoe efficiënter. Opgelet, want verser betekent ook pikanter. Wanneer je ziek bent kan je wat poeder van cayennepeper met water en citroen drinken om het immuunsysteem te boosten.

Champignons © gf

Werelwijd eet de mens al eeuwenlang champignons voor een gezond lichaam. Recent onderzoek heeft ook bewezen dat paddenstoelen de productie van witte bloedcellen verhoogt, wat van pas komt bij infecties. Shiitakes, eikhaas en chaga zijn het meest efficiënt voor onze immuniteit. Experten raden aan er elke dag een kleine dosis van te eten om de verdediging van het immuunsysteem te optimaliseren.

Misosoep © gf

Misosoep is de vegetarische versie van de befaamde kippenbouillon, een bekend middel tegen een banale verkoudheid. De soep bevat enzymen en goede bacteriën die helpen in de strijd tegen infecties en uw cellen alert houden. Het recept is heel eenvoudig: giet een koffielepel misodeeg in een kom warm water en drink ervan bij de eerste tekenen van verkoudheid, hoofd- of maagpijn.

Vitamine C © Getty Images/iStockphoto

Sorry: als je al verkouden bent, zal het je niet helpen om nu massaal vitamine C-rijke voeding te eten. Maar je kan het wel doen om een volgende verkoudheid te voorkomen, want de stof maakt je weerbaarder voor inbreuken van buitenaf. Zet dus gerust sinaasappels, kiwi en groenten als boerenkool (daar krijg je de grote dosis vitamine E nog gratis bovenop) en rode paprika op het menu!

Groene thee © gf

Groene thee bevat heel veel antioxidanten die 'catechine' genoemd worden. Studies hebben bewezen dat catechine griep of verkoudheidsvirussen vernietigt. Een kop groene thee drinken als je je wat minder voelt, kan je er weer bovenop helpen. Aarzel ook niet om er honing en citroen aan te voegen, dat kan de effecten nog versterken.

Chocolade © Getty Images/iStockphoto

Gelukkig: er is nog een goede kant aan ziek zijn. Chocolade bevat namelijk erg veel theobromine, een stof waarvan is aangetoond dat ze de hoestreflex onderdrukt. Je weet dus wat je te doen staat als je je keel hebt schor gehoest!