Eten en drinken: in Antwerpen proef je alle continenten

© iStock

Bij Middle Eats eet je goulash à la Midden-Oosten, bij Table Dance word je verwend met Brits-Aziatische gerechten, bij Cipiace aperitief je op zijn Italiaans en bij Okoz bijt je in een Japanse okonomiyaki.

1. KOLONEL & REEDE

Kolonel Koffie op de Troonplaats is gekend bij de liefhebbers van het betere bakje troost. Vers gebrande koffie, een toog met zicht op het plein voor de laptopwerkers en een groot zonnig terras voor wie graag mensen monstert. De eigenaars van deze hotspot wagen zich nu aan een nieuw concept aan de Ankerrui. Ze kiezen weerom voor een ruim en licht hoekpand dat baadt in een Scandinavische sfeer.

Eten en drinken: in Antwerpen proef je alle continenten
© MICHEL VAEREWIJCK

Laat er de dag verglijden en ruil je kopje koffie in voor een glas wijn of een bijzonder biertje eens de avond in aantocht is. Ontbijt, lunch, diner: deze zaak doet het allemaal. ’s Avonds kies je uit een steeds wisselende kaart met internationaal geïnspireerde gerechten, zoals een stukje gelakt buikspek met gepekelde knolselder of een portie handgevouwen wontons.

Ankerrui 15, 2000 Antwerpen, kolonelcoffee.be/kolonel-reede

2. CIPIACE

Cipiace is een Italiaans restaurant annex cocktailbar dat na Brussel ook Antwerpen verovert. Authentieke Italiaanse gerechten zijn de basis van het succes, samen met de uitgebreide cocktailkaart, waarop je niet enkel klassiekers vindt, maar ook eigen creaties met huisgemaakte siropen en tincturen van bijvoorbeeld vijgenblad, kamille of venkelzaad.

Cipace
Cipace© MICHEL VAEREWIJCK

Wakkert ook de verbeelding aan: de lijst met vijf verrassende varianten op de klassieke negroni, een cocktail van gelijke delen gin, zoete vermout en amaro. Populair bij Cipiace is de ‘aperitivo’ waarbij je in de vooravond een glas combineert met een buffet van hapjes voor een klein prijsje. De brunch op zondag is een heus vijfgangenmenu dat je uitgebreid de tijd geeft om bij te kletsen met je gezelschap.

Zirkstraat 37, 2000 Antwerpen, cipiace.be

3. SALT

Salt combineert een deli-concept met een aperitiefbar en restaurant. De hapjes die je kan meenemen uit de delitoog kan je ook bestellen om je glas wijn gezelschap te houden, of je combineert een aantal gerechtjes tot een menu. Een frisse vitello tonato met huisgemaakte pickels bijvoorbeeld, of een aardappeltje gevuld met Noordzeekrab: voorbeelden van de elegante keuken waar het product centraal staat.

Salt
Salt© MICHEL VAEREWIJCK

Salt is het project van chef Glenda De Bounge, die na jaren ervaring opdoen in restaurantkeukens, haar eigen zaak opende op het Antwerpse Zuid. Glenda sluit niet tussen de lunch en het diner, maar ontvangt je tussen 12 u ’s middags en 12 u ’s avonds met open armen.

Leopold de Waelstraat 22, 2000 Antwerpen, saltresto.be

4. PHO VIET

Pho is een Vietnamese noodlesoep die je in het land van herkomst op elke hoek van de straat naar binnen kan slurpen. Het is een eenvoudig gerecht: een bouillon, noodles, verse kruiden, eventueel wat vlees, meer niet. Een hartverwarmende kom comfortfood. Pho Viet is de naam van een enthousiast onthaalde nieuwkomer in de Aziatische wijk aan het Centraal station.

Pho Viet
Pho Viet© MICHEL VAEREWIJCK

In een strak en modern interieur kies je hier uit de klassiekers van de Vietnamese keuken: buns, springrolls, viskoekjes of pho. Vegetariërs worden hier niet stiefmoederlijk behandeld, de vegetarische bun wordt gevuld met tofu en knisperende tempura van aubergine en ook de bouillon van de vegetarische pho stelt niet teleur. De gerechten zijn scherp geprijsd, zo eet je al een hoofdgerecht voor 10 euro.

Van Wesenbekestraat 43, 2060 Antwerpen

5. OKOZ

Iedereen kent sushi, misosoep of ramen. Okonomiyaki is in Japan minstens even iconisch maar bij ons minder gekend. Het is een hartige pannenkoek op basis van bloem, dashi, ei en kool. Verder kan alles: wat garnalen, spek of kip op overschot? In de okonomiyaki ermee. De pannenkoek wordt bij het serveren afgewerkt met okonomiyaki-saus – een zoete dikke saus die wat doet denken aan worchestersaus – en mayonaise.

Okoz
Okoz© MICHEL VAEREWIJCK

In Antwerpen kan je okonomiyaki ontdekken bij Okoz, een zaakje helemaal aan dit gerecht gewijd. Op basis van biologische ingrediënten worden hier gezonde pannenkoekjes gebakken die je ter plaatse kan eten of kan meenemen.

Nationalestraat 92, 2000 Antwerpen, okoz.eu

6. MIDDLE EATS

Middle Eats is het flamboyante restaurant van de Praagse chef Daniela Olmova. Ze verloor haar hart aan de keuken van het Midden-Oosten tijdens een stage in Tel Aviv. Tot voor kort propten de trouwe fans zich nog in een minuscuul hoekpandje tegenover Den Bell, nu krijgt Middle Eats ruimte om te schitteren in een groot hoekpand op Het Zuid.

Middle Eats
Middle Eats© MICHEL VAEREWIJCK

Middle Eats wint plaats, maar verliest niets van zijn in-your-face attitude: de muziek pompt nog steeds luid door de boxen, het tempo ligt hoog en de sfeer is uitgelaten. De kleine gerechtjes, zoals goulash op een laagje hummus, gefrituurde artisjok of verse mais met harissamayonaise, komen op tafel om te delen. Met als baseline ‘Disco Dining’ weet je dat je je bij Middle Eats kan verwachten aan een feestje.

Graaf van Egmontstraat 2, 2000 Antwerpen, middle-eats.com

7. TABLE DANCE

Michelle Woods was patissier bij het iconische Londense restaurant St John. Toen ze de liefde volgde naar Antwerpen kreeg de stad er een eigenzinnig talent bij. Samen met Roman Hiele, elektronicaproducer en componist, opende ze een ruimte in het Schipperskwartier. In Table Dance word je getrakteerd op een zorgvuldig gecureerde selectie van performances, optredens of dj-sets maar ook op unieke gerechten met een Brits-Aziatisch signatuur.

Table Dance
Table Dance© MICHEL VAEREWIJCK

Woods put uit het klassieke Britse repertoire met sausage pies, faggots and mash of Welsh rarebit. Haar Filipijnse roots inspireren gerechten zoals de befaamde butter mochi, een goddelijk smeuïg dessert op basis van rijstmeel.

Table Dance, Sint-Paulusplaats 25, 2000 Antwerpen, tabledance.be

8. CAFE ERNST

Café Ernst is één van de vele nieuwkomers onder de wijn- en bierbars. Deze nieuwe generatie zet resoluut in op natuurlijke wijnen, die gemaakt zijn zonder extra toevoegingen tijdens het maakproces, wat zuivere en verrassende smaken oplevert. De bieren zijn kleinschalige craft beers die het resultaat zijn van experimenten met bierstijlen en smaakmakers.

Café Ernst
Café Ernst© MICHEL VAEREWIJCK

Café Ernst pakt uit met tien vaste tapkranen met bieren van onder meer Brasserie de la Senne, ’t Verzet, Brussels Beer Project en De Brabandere, naast vier wisselende kranen met suggestiebieren. Wie nood heeft aan een spreekwoordelijke fond doet beroep op barhapjes zoals gepekelde groentjes, everzwijnworst of een Cubaans geïnspireerde sandwich. Elke vrijdag- en zaterdagavond kan je er terecht voor een no-nonsensedagschotel.

Ernest van Dijckkaai 19, 2000 Antwerpen

Partner Content