‘Er zijn 1001 redenen om niet aan een moestuin beginnen, maar alles wat je oogst geeft een enorme voldoening’

© Instagram
Annelien Boens

Robby Sallaets heeft een stel groene vingers én duikt ook in zijn pen om zijn moestuinervaringen met de wereld te delen via zijn blog Groenten uit Edegem. Wie weet begint het na het lezen van dit artikel ook te kriebelen om de handen uit de mouwen te steken.

Hoe ben je op het idee gekomen om een moestuinblog te starten?

Robby Sallaets: ‘Ik ben begonnen met mijn blog toen ik een huis kocht. Eindelijk had ik een grote tuin om mijn grootste passie deftig uit te oefenen en dat wou ik uiteraard met de wereld delen. Daarbovenop wilde ik ook graag andere mensen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan in hun moestuin. Als extra wou ik ook andere mensen enthousiast maken om te moestuineren.

Hoe tijdrovend is het hebben van een eigen moestuin? Hoeveel uren vertoef jij tussen de omgewoelde aarde en verse groenten?

‘Je maakt het zo tijdrovend als je zelf wilt uiteraard. Een kleine moestuin vraagt een paar uurtjes werk per week tijd. Als je net als ik 180 vierkante meter hebt, dan mag je toch zeker rekenen op een tiental uur per week. En dan reken ik het bloggen en het plannen er nog niet bij.’

Robby
Robby© Instagram

Wat vind jij de grootste voordelen aan het hebben van een eigen moestuin?

‘Een moestuin heeft alleen maar voordelen. Ten eerste weet je wat je eet. Je hebt het zelf gezaaid, je weet welke producten je hebt gebruikt om je planten te laten groeien en je weet dat wat je eet supervers en qua smaak amper te evenaren is. Daarnaast bezorgt moestuinieren me enorm veel lichaamsbeweging én rust in mijn hoofd. Het is ook ecologisch pakken meer verantwoord dan groenten uit de supermarkt.

Is het hebben van een moestuin voor iedereen weggelegd ?

‘Ja, natuurlijk. Er zijn 1001 excuses om er niet aan te beginnen en ik heb ze allemaal al gehoord, denk ik. ‘Ik heb geen tijd. Ik heb geen tuin. Ik heb geen zon in mijn tuin. Ik wil alleen maar een perfect gazonneke.’ Voor alle argumenten zijn zeker 10 tegenargumenten te bedenken. Een moestuin is ideaal voor jong en oud. Vanaf het moment dat je de eerste groenten uit eigen tuin oogst, merk je meteen het verschil. Meer smaak, meer voldoening.

Ik ga niet ontkennen dat zelf groenten oogsten een soort oergevoel in mij opwekt. Het is een beetje de jager-verzamelaar in mij die wakker wordt en voor het eten zorgt. Al laat ik dat jagen liever aan iemand anders over.’

'Er zijn 1001 redenen om niet aan een moestuin beginnen, maar alles wat je oogst geeft een enorme voldoening'
© Instagram

Heb je nog enkele tips voor beginnelingen?

‘Begin klein. Veel mensen hebben de neiging om meteen in overdrive te gaan en zien na een tijdje door het bos onkruid de groenten niet meer.

Als het je bevalt kun je elk jaar voor meer groenten gaan. Kies voor groenten die je zelf graag eet en kies ook voor makkelijk te telen groenten als radijsjes, courgettes, snijsla, boontjes en wortelen. Als je successen boekt, zal je het moestuinieren zonder enige twijfel volhouden en meer en meer appreciëren.’

Nu ben je gestart met eigen zaadpakketjes, was daar veel vraag naar?

‘Ondertussen hebben toch al 120 mensen één van de drie zaadpakketjes gekocht. Er was eigenlijk dubbel zoveel vraag als verwacht. Maar ik denk dat het concept van een kant-en-klare zadenpakketjes in combinatie met een maandelijkse nieuwsbrief, die perfect uitlegt wat er die maand met dat pakket moet gebeuren, wel bij de mensen in de smaak valt.’

De zaadpakketjes zijn te bekijken op de site van Groenten uit Edegem. Tot eind april zijn de pakketjes te koop. De verkoop start dan opnieuw in september voor het volgende moestuinseizoen.

Partner Content