Eet gezond voor minder geld: 20 tips

© Getty Images/iStockphoto

Kunnen we gezond eten en tegelijkertijd besparen? Yes we can!

1. Maak een boodschappenlijstje

Stel een weekmenu samen, noteer welke ingrediënten je nodig hebt in welke hoeveelheden en koop enkel wat op je lijstje staat. Ga niet winkelen met honger, want uit onderzoek blijkt dat hongerige klanten zich makkelijk laten verleiden tot het kopen van ongezonde snacks en snoep. Vermijd impulsaankopen.

2. Gooi geen voedsel weg

Eten is om op te eten. Volgens een rapport van de Wereldbank wordt een derde van al het voedsel dat geoogst en geproduceerd wordt, weggegooid. Een Vlaming gooit jaarlijks gemiddeld voor 630 euro voedingsproducten in de vuilnisbak. Door je maaltijden te plannen en enkel daarvoor de nodige ingrediënten te kopen, kun je al een aardige cent besparen.

3. Gebruik restjes van ’s avonds bij je lunch ’s anderendaags

Is er overschot van de warme maaltijd die je ’s avonds bereid hebt, gebruik die dan bij je lunch de volgende dag. In plaats van een broodje of soep te kopen op je werk, heb jij een zelfgemaakte lunch. Meestal gezonder, met minder calorieën en altijd goedkoper.

4. Koop ingevroren groenten en fruit

Als je geen tijd hebt om meermaals per week te winkelen, moet je geen verse groenten kopen voor zeven dagen. Een gedeelte zal tegen het einde van de week niet meer bruikbaar zijn. Kies voor de tweede helft van de week diepvriesgroenten. Ingevroren groenten zijn van prima kwaliteit en vermijden dat je verlepte groenten moet weggooien.

5. Kies goedkopere merken

Laat je niet verleiden door de aantrekkelijker verpakkingen van dure merken. Probeer ook eens het huismerk van je supermarkt. Oordeel pas nadat je geproefd hebt.

6. Eet minder vlees

Vlees behoort tot de duurste voedingsproducten. Door één of twee maaltijden per week geen vlees te eten maar vegetarisch, kun je besparen.

7. Eet meer peulvruchten

Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, behoren tot de goedkoopste voedingsproducten in de supermarkt. Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels, vitamines en mineralen. Je kunt ze gebruiken als vleesvervanger.

8. Houd brood zo lang mogelijk vers

Brood is het meest weggegooide voedingsproduct. Koop een broodtrommel om je brood zo lang mogelijk vers te houden. Je kunt brood ook makkelijk invriezen. Doe dat steeds in kleine porties, dan blijft het langer vers. Gebruik een diepvrieszak waar je de lucht zo veel mogelijk uit verwijdert.

9. Ken de inhoud van je keukenkast

Check wat je nog allemaal in huis hebt alvorens je naar de winkel gaat. Zo vermijd je producten te kopen die je nog hebt liggen in de voorraad- of koelkast. Je voorkomt ook dat producten voorbij de vervaldatum gaan voor je tijd vindt om ze te eten.

10. Zoek goedkope recepten

Zoek je een recept, let dan op de prijs van de ingrediënten. Budgetvriendelijke recepten vind je overal op het internet. www.budgetkoken.be is een voorbeeld van een website met een enorme keuze aan gezonde recepten voor maximaal 10 euro per 4 personen.

11. Kies iets goedkoper vlees

De duurste stukken vlees zijn niet noodzakelijk de lekkerste. Je kunt ook met goedkoper vlees een heel lekker maal bereiden.

12. Eet kleinere porties

Probeer eens wat minder te eten per maaltijd, dat is altijd goedkoper en vaak ook gezonder. Probeer bijvoorbeeld kleinere borden.

13. Ga minder vaak op restaurant

Eten op restaurant is altijd duurder dan thuis zelf een maaltijd bereiden. Het is doorgaans ook caloriearmer en gezonder.

14. Koop een hele kip

De goedkoopste kip is een kip in één stuk. Wanneer je kippenbouten of -borst apart koopt, betaal je altijd meer.

15. Kijk uit met voorverpakte groenten en fruit

Voorverpakte groenten en fruit zijn meestal duurder dan wat je in bulk koopt. Vergelijk maar eens de prijs per kilogram. Je betaalt mee voor de verpakking en vaak koop je meer dan je op kunt.

16. Bespaar op snoep en andere extra’s

Chips, frisdrank, koekjes, taart… hebben we niet nodig. Probeer te minderen en zoek naar gezondere en goedkopere alternatieven. Koop bijvoorbeeld gewone yoghurt en voeg zelf de stukjes fruit toe.

17. Eentje kopen eentje gratis

Laat je niet vangen aan ‘eentje kopen eentje gratis’ als je maar één portie nodig hebt. Alleen als je het aangeboden product frequent gebruikt en het goed kunt bewaren, zijn de acties voor jou interessant.

18. Zelfde kost voor peuters en kleuters

Groeimelk, voorverpakte peutermaaltijden en andere voedingsmiddelen voor deze doelgroep zijn vaak overbodige luxe. De kleintjes kunnen best mee eten wat de pot schaft, eventueel minder gekruid en fijner gesneden.

19. Winkel online

Heb je de mogelijkheid om je voedingsproducten online te kopen, dan is dat alvast een aanrader. In een onlinesupermarkt kom je veel minder in de verleiding om van je boodschappenlijstje af te wijken.

20. Winkel net voor sluitingstijd

Zeer veel supermarkten geven extra kortingen op verswaren net voor sluitingstijd. Als je de kans ziet, kun je daarvan profiteren. Let wel altijd op de vervaldatum, zeker als je een week vooruit koopt.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content