Eet eens een bloem

Heel wat bloemen zijn niet alleen eetbaar, maar zelfs bijzonder lekker. Er zijn er met een kruidige smaak, maar ook met het aroma van ananas of zelfs een elektrisch effect.

Bloemen zien er vaak uit om in te bijten, maar dat kan vaak ook letterlijk. Heel wat bloemensoorten zijn perfect bruikbaar in de keuken. Dat begint bij een eenvoudige vlierbloesemsiroop, maar het kan leiden tot prachtige combinaties van uitzicht, textuur en smaak.

Natuurlijk eten we bloemen of delen ervan zonder het te beseffen zoals de gedroogde stamper van Crocus sativus, beter bekend als saffraan. De ongeopende knoppen van een mediterrane struik, Capparis spinosa, kennen we als kappertjes. In China worden de vruchten van de daglelie gedroogd en gebruikt als verdikkingsmiddel voor soepen. In Japan worden kersenbloesems geconserveerd in zout. In Zuidoost-Azië worden in reepjes gesneden bloemen van de bananenboom als slaatje gegeten. In Bulgarije wordt confituur van rozenblaadjes gemaakt, vaak met veel te veel suiker. En sinds een paar jaar biedt de Italiaanse keuken ons gevulde bloemen van de courgette aan. Er zijn ook infusies van linde, kamille of moerasspirea.

Ook aromatische planten zoals tijm, munt, bernage, bieslook of Chinees bieslook hebben ook bloemen die eetbaar zijn. Zelfs de bloem van raketsla kan geconsumeerd worden. En wist je dat de bloem van de Magnolia salicifilia een citroensmaak heeft en dat die van de Magnolia hypoleuca een aroma van ananas bezit?

Een paar belangrijke raadgevingen voor u bloemen proeft:
* Ban elke plant uit de plukkorf die behandelingen met bestrijdingsmiddelen ondergaan kan hebben.
* Pluk ’s morgens, in de zomer zelfs zeer vroeg. De blaadjes zijn dan verser en de bladcellen bevatten meer vocht.
* Droog de bloemen met een doekje als ze nat zijn.Spreid ze dan uit op een bord of schotel en bedek met folie. Bewaar ze koel.
* Deze bloemen zijn interessant vanwege hun smaak, die voornamelijk van de essentiële oliën komt. Die kunt u oplossen in vette materies zoals olie (vinaigrette!), melk of boter.
* Voor gesuikerde versieringen is het confijten van bloemen interessant. Dop ze in opgeklopt ei, bepoeder ze met fijne kristalsuiker en laat ze drogen in een oven van 50°C met de deur half open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content