Eerste zoete aardappelen van Belgische bodem in de winkelrekken

Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve toont het resultaat van zijn pionierswerk. © Colruyt

Een primeur in Belgisch foodland: Okay en Colruyt verkopen tegenwoordig zoete aardappelen van eigen bodem.

De verkoop van zoete aardappelen zit al even in de lift in België, maar tot nu toe kwamen die vooral van uit Amerika of Afrika, zelden uit Europa. Dat bracht hoge transportkosten met zich mee en was helemaal niet duurzaam.

‘Dus dacht ik: wat als we dit hier zouden doen? Dan heb je elke dag verse aanvoer, dicht bij huis’, vertelt teler Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve. Het klinkt gemakkelijk in een land vol aardappelboeren, maar dat is het niet echt. De zoete aardappel is namelijk geen familie van de gewone aardappel en groeit aan een tropische plant. ‘Maar ons klimaat wordt almaar zachter en het ras dat wij gebruiken, de beauregard, gedijt hier goed’, klinkt het.

Pionierswerk

Bart en Anja Nemegheer van De Aardappelhoeve zijn niet de enigen die gestart zijn met de teelt van zoete aardappel. Ook andere groentetelers in België wagen zich aan wat Bart ‘pionierswerk’ noemt. Momenteel zijn er genoeg Belgische zoete aardappelen om er de hele maand december en (volgens beschikbaarheid) begin januari van te kunnen proeven. Na die eerste verkoop wordt bekeken of de teelt volgend seizoen zal worden uitgebreid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content