In Yerseke, in Zeeland, is het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen afgetrapt. "Zelden mosselen van zo'n goede kwaliteit gezien zo vroeg op het seizoen", zei een mosselkweker. De prijzen die de mosselen halen op de veiling, liggen iets hoger dan vorig jaar.

De sector is zelf verrast door de kwaliteit, de smaak en het vleesgewicht van de eerste mosselen. "De natuur heeft ons verrast. Wij zijn blij met deze oogst die, ondanks de lage watertemperatuur van de afgelopen periode, uitstekend genoemd mag worden. Blijkbaar is er genoeg voedsel aanwezig voor de niet al te grote, maar rijk gevulde schelp", zei Jos van Damme namens de mosselkwekers uit Zeeland.

Mosselseizoen

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt elk jaar circa 57 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Twee derde ervan komt in België terecht, zo was woensdag te horen. Hoeveel miljoen kilo mosselen er precies geproduceerd zullen worden, is nu nog niet duidelijk. De hoeveelheid oogstbare mosselen is in de eerste maanden van het seizoen immers gering.

Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 6.000 hectare.
Wereldwijd wordt er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd. (Belga/DB)

In Yerseke, in Zeeland, is het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen afgetrapt. "Zelden mosselen van zo'n goede kwaliteit gezien zo vroeg op het seizoen", zei een mosselkweker. De prijzen die de mosselen halen op de veiling, liggen iets hoger dan vorig jaar. De sector is zelf verrast door de kwaliteit, de smaak en het vleesgewicht van de eerste mosselen. "De natuur heeft ons verrast. Wij zijn blij met deze oogst die, ondanks de lage watertemperatuur van de afgelopen periode, uitstekend genoemd mag worden. Blijkbaar is er genoeg voedsel aanwezig voor de niet al te grote, maar rijk gevulde schelp", zei Jos van Damme namens de mosselkwekers uit Zeeland. MosselseizoenTijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt elk jaar circa 57 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Twee derde ervan komt in België terecht, zo was woensdag te horen. Hoeveel miljoen kilo mosselen er precies geproduceerd zullen worden, is nu nog niet duidelijk. De hoeveelheid oogstbare mosselen is in de eerste maanden van het seizoen immers gering. Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 6.000 hectare. Wereldwijd wordt er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd. (Belga/DB)