Eerste Zeeuwse mosselen (ten laatste) half juli verwacht

De nieuwe oogst mosselen van Zeeuwse bodem wordt de eerste helft van juli verwacht.

De Zeeuwse mosselen zijn (bijna) in aantocht. De eerste lading zal naar alle waarschijnlijkheid half juli opgediend kunnen worden. Dat meldt het Mosselkantoor Yerseke.

“Het tijdstip van de oogst is elk jaar verschillend, maar het ziet er naar uit dat die oogst er nu alleszins vroeger dan vorig jaar zal komen”, luidt het bij woordvoerdster Christine Fijnaut. “Als de mosselen er tijdens de eerste helft van juli komen, dan zijn zowel de consumenten als wijzelf tevreden.”

Kleinere, maar goed gevulde mosselen

In 2013 was dat niet het geval, maar dit jaar wordt de oogst iets vroeger verwacht. Bovendien blijkt dat de mosselkwekers en mosselhandelaren positief gestemd zijn over de smaak en de hoeveelheid vleesgewicht. “Tot nu toe zijn de kwekers tevreden met de evolutie. De eerste steekproeven wijzen uit dat de schelpen weliswaar iets kleiner zijn, maar ze zijn wel goed gevuld”, aldus Fijnaut.

De groei en het tijdstip van de oogst van de mosselen zijn afhankelijk van natuurlijke omstandigheden. “Het gaat vooral om het aanwezige voedselaanbod en het zonlicht. De mosselen kunnen nu rustig groeien op de plaatsen waar ze liggen. Hopelijk blijft het warm en blijven de mosselen gespaard van stormen. Jaar na jaar proberen we te achterhalen welke externe factoren een invloed hebben. Vorig jaar werden immers heel wat mosselen weggestormd.”

Eind juni zal er een duidelijkere prognose komen, nadat meer uitgebreide monsters worden genomen. Pas later in het mosselseizoen zal blijken hoe groot de totale oogst zal zijn. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content