Eerste stadslandbouwrestaurant in Gent geopend

Met Le Petit Botanique opende in Gent het eerste stadslandbouwrestaurant van de Arteveldestad.

Le Petit Botanique opende woensdag in Gent, het eerste stadslandbouwrestaurant van de Arteveldestad. Dankzij middelen van het Europees Sociaal Fonds (ESF) sloegen de sociaal-ecologische werkplaats Labeur en het jobcoachingsbureau Compaan de handen in elkaar om wat in Gent gekweekt wordt op een restaurantbord te krijgen. “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk groenten voor ons restaurant zelf te kweken”, zegt Ron Hermans (Labeur). “Deze week wordt al snijbiet, peterselie en spinazie uit het stadslandbouwproject gebruikt, gaandeweg en samen met de seizoenen zal het aandeel eigen groenten verder groeien.”

Het stadslandbouwproject maakt gebruik van 7.000 vierkante meter grond van het OCMW Gent aan het WZC Heiveld in Sint-Amandsberg. Landbouwer Martin Rebry berekende dat de grond 20.000 kilo groenten kan opleveren, waarvan er 4.000 in het restaurant gebruikt kunnen worden. Voor de rest worden nog afnemers gezocht. Voor wat Le Petit Botanique niet zelf wil of kan telen, wordt beroep gedaan op lokale (bio)boeren of fairtradeproducten.

Labeur en Compaan leiden in het stadslandbouwproject, als sociaal tewerkstellingsproject, tien mensen op, maar ook de senioren bleken enthousiast om mee te tuinieren. “Dankzij de Europese middelen kunnen we achttien maanden lang een halftijds loon van een boer en kok betalen, de rest leggen we zelf bij”, aldus Hermans. “Het is de bedoeling om daarna zelfbedruipend te zijn.”

Le Petit Botanique, met kok Joachim Haemers achter het fornuis, is tot 26 september op weekdagen open op de creatieve werkplek DOK, aan de splitsing Koopvaardijlaan/Afrikalaan. Daarna verhuist het restaurant naar het centrum van de stad.

Reserveren of het weekmenu bekijken kan op www.lepetitbotanique.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content