Eerste mosseloogst is binnen: ‘Ze waren nog nooit zo vroeg op het jaar al zo goed gevuld’

© Getty

In het Zeeuwse mosseldorp Bruinisse zijn de eerste mosselen geoogst. Dat deed de Zeeuwse mosselkweker Jan Bout. Het gaat om mosselen van de zogenoemde hangcultuur. Op de traditionelere de bodemcultuur is het nog een maand wachten.

De eerste oogst ziet er goed uit. ‘Nog nooit zijn de mosselen zo vroeg op het seizoen al zo goed gevuld geweest. Dat komt door het mooie voorjaar. Het vele zonlicht in het water is goed geweest voor het plankton en de algengroei’, legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU35, het schip waarop een – door de coronamaatregelen zeer beperkte – groep journalisten en beeldpers met de mosselkweker meevoer.

Vooral voor de Belgen

In Nederland gaan de cafés en restaurants op 1 juni open. Op terrassen zullen er vanaf dan dus (hangcultuur)mosselen gegeten kunnen worden, maar Nederlanders zijn geen grote mosseleters, Belgen wel. De Belgische markt is dus belangrijker voor de mosselkwekers. ‘Twee miljoen kilogram hangcultuurmosselen produceren we en daarvan is 80% bestemd voor de Belgische markt’, verduidelijkt Tilly Sint-Nicolaas van het Nederlands Mosselbureau. Restaurants gaan bij ons niet open vóór 8 juni en verwacht wordt dat die heropening met beperkingen zal zijn.

Toch zien de Zeeuwse mosselkwekers het niet te zwart in: ‘De supermarkten en de viswinkels zijn toch belangrijker voor onze afzet dan de restaurants en daar zien we nu al goeie vraag dus ik denk dat het een heel mooi seizoen gaat worden’, klinkt Tilly Sint-Nicolaas heel optimistisch. Desalniettemin kijken de Zeeuwse mosselkwekers reikhalzend uit naar de opening van de horeca in België: ‘Als de restaurants opengaan dan zien de mensen ook in het straatbeeld de borden met ‘de mosselen zijn er weer’ of ‘moules-frites’ en dan denken ze eraan en dan gaan ze die misschien op het terras eten of anders thuis. Ook daarom is een snelle opening van de restaurants, aan de Belgische kust bijvoorbeeld toch belangrijk voor ons’, aldus Sint-Nicolaas.

Voor het eerst bio

De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst biologisch noemen. Niet dat er iets veranderd is aan het kweekproces, dat verliep altijd al 100 procent natuurlijk, leggen de mosselkwekers uit, maar nu is de officiële erkenning er.

Wacht je liever op de ‘echte’ mosselen die gekweekt zijn op de bodem van de zee? Dan kan je over een week of vijf aan het smikkelen slaan. Al wil zelfs een topchef als Syrco Bakker niet zo lang wachten. ‘Het is zoals het verschil tussen een Bourgogne en een Riesling, het is gewoon een andere product. De ene is niet beter dan de andere, ik geniet van allebei. Normaliter zeg je dat de bodemcultuurmossel iets meer smaak heeft doordat de bodem wat werk heeft verricht, maar dat is dit jaar moeilijk te zeggen. Deze oogst hangcultuurmosselen zijn mooi vol en super van smaak.’

De hangcultuurmossel is nog iets relatief nieuw en de teelt ervan is beperkt. Van de mosselen van de bodemcultuur worden er veel meer geoogst: vijftig miljoen kg tegenover twee miljoen kg uit de hangcultuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content