Eerste editie B-EATS: Mexicaanse lekkernijen en pounding techno music

Zaterdag 25 oktober vond de vuurdoop van het nieuwe pop-up concept B-EATS plaats in de Brusselse Wild Gallery. Sofie Dumont stond achter het fornuis en dj Magda zorgde voor de beats.

Zaterdag 25 oktober vond de vuurdoop van het nieuwe pop-up concept B-EATS plaats in de Brusselse Wild Gallery. Sofie Dumont stond achter het fornuis en dj Magda zorgde voor de beats.

Het doel van de organisatoren Wim Vannechel en David Gorez is om lekker eten hand in hand te laten gaan met een geslaagd dansfeest. Voor hun pop-up concept B-EATS vragen ze bekende chefs en dj’s om het beste van zichzelf te geven. Ook willen ze een breed publiek laten verbroederen tijdens deze avond vol culinair en muzikaal genot. Voor de eerste editie vroegen ze de echtgenote van Wim, topchef Sofie Dumont, en de Poolse dj Magda om de spilfiguren te vormen van de avond. Sofie maakte de favoriete gerechten klaar van Magda, die een voorliefde heeft voor de Mexicaanse keuken. Ook chocolatier Dominique Persoone was aanwezig met zijn dessertcreaties.

In de rij voor handhapjes en cocktails

Bij het binnenkomen worden we welkom geheten met een cocktail en een aperitiefhapje. ‘Zullen we elkaars hapje opeten?’ vraagt een van de mannen in onze rij op schertsende toon. Daar passen we beleefd voor, aangezien de lekkernij van zoete aardappel en ansjoviscrumble rechtstreeks op onze handpalmen wordt geserveerd. De lange wachtrij die we moeten trotseren voor onze welkomstcocktail is helaas de voorbode van de rest van de avond, waar we uitgebreid kennis maken met het concept van in de rij staan met talloze hongerige zielen.

Rituele performances, raw food en nieuwe vrienden

Het lange wachten wordt gelukkig opgevuld met performances, muziek en praten met de buren. Aangezien iedereen aanschuift aan lange tafels, wordt er al snel verbroederd met onbekenden, wat bijdraagt aan de ervaring die het concept wil teweegbrengen. Het feit dat het eten wordt opgeschept wordt door Sofie Dumont en Dominique Persoone zelf, zorgt er ook voor dat de tafelgasten verbazend weinig zeuren over het wachten op hun culinaire gerechten.

De performances van de Bulgaarse artiest Voin de Voin die in de loop van de avond plaatsvinden, zijn intrigerend, maar soms iets te moeilijk te volgen voor het aanwezige publiek. Zijn filosofische en mystieke insteek zou beter werken in een meer intieme setting. Verder worden we geëntertaind door dj’s Rick Shiver en Monsieur Moustache die de soundtrack van het eerste deel van de avond voorzien.

In Mexico stelde Magda haar eigen tequila samen, die tijdens B-EATS wordt aangeboden bij een gerecht van rauwe sint-jakobsvruchten met nori, pompelmoes en granaatappelpitjes. Een smaakcombinatie die niet iedereen kan bekoren. Het hoofdgerecht, gerookte en gegrilde entrecote met heerlijke guacamole, daarentegen, wordt wel unaniem bejubeld door de aanwezigen. Het dessert, rauwe chocomousse met brownie van rode biet, krijgt dan weer een meer verdeeld onthaal.

Raven met oma en Brusselse hipsters

Na het eten worden de tafels aan de kant gezwierd. Het Brusselse elektroduo The Lizzies, twee FKA Twigs-lookalikes, trekken het dansgedeelte van de avond op gang. Hun verschijning lokt heel wat enthousiaste reacties uit, maar muzikaal blijven ze erg monotoon. Verder staan onder andere Red D en Magda aan de draaitafel en zorgen voor urenlang dansplezier. Het publiek is aan het begin van de avond erg divers, maar wordt steeds jonger naarmate de avond vordert. De enige uitzondering is een elegante dame van in de zeventig die haar benen duidelijk goed heeft ingesmeerd. Rond vier uur zien we haar nog steeds dansen op de technobeats tussen de Brusselse jeugd. Hoedje af.

To be continued

Het plan is om vier keer per jaar een B-EATS-avond te organiseren. Het evenement zal telkens doorgaan op een andere locatie en andere chefs, dj’s en kunstenaars als hoofdfiguren hebben. Sofie Dumont zal wel telkens een helpende hand vormen. Nu de eerste editie achter de rug is, kan het team evalueren en de kinderziekten eruit filteren. Op naar de volgende! (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content