Eerste appels met rood vruchtvlees verkocht in Sint-Truiden

In Sint-Truiden zijn ‘Red Love’-appels, gekruiste appelsoorten met rood vruchtvlees, voor het eerst geveild. De belangstelling is enorm.

Op de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden zijn dinsdag voor het eerst “Red Love”-appels, met rood vruchtvlees, geveild. De eerste 1.000 kg van de appels, die vernieuwende mogelijkheden moeten bieden voor gastronomie en industrie, gingen vlot de deur uit.

“Red Love” is de verzamelnaam van een twintigtal gekruiste appelsoorten met rood vruchtvlees. Doorgesneden is de binnenkant ster- of hartvormig. De Belgische Fruitveiling heeft in 2011 zowat 6.000 bomen van drie variëteiten geplant onder licentie van de Zwitserse patenthouders. De opbrengst zal in de komende zes weken in een tempo van 1.000 kg per week worden geveild.

“De belangstelling is enorm”, zegt veilingdirecteur Filip Lowette. “Vooral omdat de rode binnenkant kleur geeft op het bord, in fruitsalades, maar ook bijvoorbeeld als sap in cocktails. De industrie ziet er nieuwe toepassingen in, zoals rood appelmoes en ciders.”

De eerste kistjes van 3,5 kg gingen erg vlot over de toonbank. “We hebben ook supermarkten die de ‘Red Love’ als eetappel zullen verkopen”, zegt Lowette nog. “Momenteel zijn de topchefs erg geïnteresseerd aangezien ze op zoek zijn naar verrassingen voor hun wildmenu’s.”

De appels zijn ook erg gezond, aldus nog de veilingdirecteur. “Red Love bevat 30 tot 40 pct meer antioxidanten, en zelfs tot 100 keer meer anthocyanen” dan traditionele appels.

De Belgische Fruitveiling wil tegen 2019 ongeveer 50 hectare van deze soorten aanplanten, wat goed moet zijn voor 1,5 tot 2 miljoen kg fruit. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content