Een zomers gerecht, prei met een wit wijntje

© Thinkstock

De jonge chef Karen Torosyan staat in de keuken van Brasserie Bozar. Dit jaar maakt hij ook deel uit van de jury ‘Bordeaux Coups de coeurs 2013’. Wie de witte Bordeauxwijn Villa Bel Air aanschaft of liggen heeft, kan daar een lekker preigerecht bij serveren.

Voor 6 personen

– 36 stengels dunne zomerprei

– 6 eieren

Voor de vinaigrette

– 12 soeplepels verse boter

– een teentje knoflook, laurier en thijm

– 3 soeplepels oude sherry (ook wel xereswijn genoemd)

– 1 soeplepel citroenjus

– 3 soeplepels gehakte peterselie

– 1 soeplepel fijn gehakte bieslook

– zout, peper en muskaatnoot

De eieren koken tot ze mooi hard zijn. Ze onder koud water houden om af te koelen en ontdoen van hun schaal. De prei schoonmaken maar een mooi stukje groen mag wel worden behouden. De gekuiste preistengels per 6 verbinden met een dun draadje. Neem vervolgens een braadpan en laat de verse boter mooi gelig mousseren samen met een teentje look, thijm en laurier. Het teentje look moet eerst geplet worden. De preistengels overgieten en in de oven laten ‘braden’ bij een temperatuur van 200° gedurende 12 minuten.

Het gekookte hart van het ei en het wit apart pletten met een vork. Apart om te vermijden dat de ‘gelen’ te veel geplet worden. In een kleine kookpan de boter waarin de prei is aangestoofd lauw laten worden, de geplette eieren toevoegen en alle overige ingrediënten voor de vinaigrette.

De preistengels op het bord dresseren en afwerken.

Smakelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content