Een vleugje mier of kreeftensmaak: dit zijn de meest bizarre gins

Zelfs aspergegin is al niets nieuws meer. © BELGAIMAGE

De wereld is geobsedeerd door gin. De razend populaire drank wordt gebrouwen op basis van gewassen en jeneverbessen, maar distilleerders durven hun vertrouwde ingrediënten wel eens om te ruilen met de vreemdste voedselproducten.

Drankproducenten halen alles uit de kast om proevers een unieke – en zoals u wellicht zult merken: af en toe behoorlijk bizarre – gincocktail voor te schotelen, want een aangenaam fruitsmaakje, daar staan fijnproevers al niet meer van versteld.

Daarom experimenteren stokerijen erop los. Hieronder een lijstje van enkele gins op basis van ingrediënten waarvan onze wenkbrauwen even de hoogte in schoten.

Vuurmier

Ja, u leest het goed. De Britse Canterbury Distillery, in samenwerking met Nordic Food, sprong mee op de kar van die andere populaire voedseltrend en bracht hun eigenste insectengin op de markt. Een fles Anty Gin bevat ongeveer 62 vuurmieren, maar dat betekent niet dat de gin een knapperige nasmaak heeft. Het gif dat de insecten ter verdediging spuiten levert in combinatie met alcohol een overheersende citrussmaak op. Tenminste: dat beweerden enkele gelukzakken. Want jammer genoeg produceerde The Canterbury Distillery maar 99 flessen. We hebben dus niet zelf kunnen proeven.

Truffel en theebladeren

De vuurmiergin is niet het enige bizarre brouwsel dat The Canterbury Distillery al op zijn conto heeft staan. Speciaal voor het sterrenrestaurant Alimentum, kwam de stokerij op de proppen met een excentrieke gin op basis van theebladeren en zwarte truffel. Een delicatesse, zonder meer.

Zeewier

De mogelijkheden van kruidencombinaties waarmee gin gemaakt wordt, zijn eindeloos. Het meest opvallende ingrediënt dat op het etiket van de Welsche Dà Mhile-gin prijkt, is zeewier. De met de hand geplukte algen geven het drankje een opvallend groene kleur en met zijn licht zilte smaak smaakt de gin heerlijk bij een goede vis.

Asperge

In België is er een bedrijf dat het vloeibare goedje op maat van de klanten maakt. Ginliefhebbers kunnen het zo gek niet verzinnen, of de creatievelingen Tim Veys en Christophe Demeyer van Spirits by Design toveren het uit hun ambachtelijke distilleerfabriek.

Zo zijn asperges sinds 1 april 2015 niet enkel meer op je bord te verkrijgen, maar ook in je glas. De gin op basis van de Vlaamse asperge is de tweede Meyer ’s Gin van Spirits by Design. Voorheen lanceerden de mannen ook al een gin op basis van kiwibes.

Bruut: een stad in een fles

Gin is meer dan gewoon een lekker glas alcohol. Soms kan een fles ook een hele stadsgeschiedenis bevatten. Door twee typisch Brugse ingrediënten te gebruiken, ademt de drank Brugge. Ten eerste bevat de gin het kruidenmengsel Gruut, waar de paters vroeger bier van brouwden, het tweede component is de middeleeuwse honingmede. Een fles op maat van een stad dus. Ook voor Mechelen zou nu een eigen gin in de maak zijn.

Kreeft

Topchef Kristof Marranes van het met een Michelinster bekroonde restaurant Ter Leepe klopte bij Spirits by Design aan met een heel bijzondere vraag. Hij wou een gin gemaakt op basis van kreeft. Nog nooit waagden destilleerders zich aan deze onderneming, dus kwam er veel geëxperimenteer aan te pas. ‘We ontdekten dat de toevoeging van peterselie de smaak van kreeft nog sterker doordrukt.’ Over eventueel dierenleed wil Veys wil heel duidelijk zijn. ‘Wij werken niet met levende kreeften.’

Vreys en Demeyer hebben de smaak van de zee overigens duidelijk te pakken, want op het culinair evenement Blankenberge bruist: Gin + Kok vandaag lanceren ze hun nieuwe gin op basis van zeekraal en limoen. Binnenkort kunnen fijnproevers ook genieten van een unieke oestergin en garnalengin.

Afrodisiacum

Tegenwoordig is Spirits by Design in opdracht van een klant ook hevig aan het experimenteren voor een Afrodisiacgin. Wat erin verwerkt zit, kan Veys nog niet prijsgeven, maar spannend vinden we het alvast wel.

Volgens Veys is het mogelijk om van elk ingrediënt een gin te produceren. Toch heeft hij een keer een aanvraag moeten weigeren. ‘Het ging om een bedrijf dat een gin wou creëren met de kleur van hun logo.’ De perfecte kleur verkrijgen is geen eenvoudige opdracht. Van zodra het bedrijf voorstelde om wat kleurstof bij te voegen, haakte Spirits by Design af. ‘Wij werken enkel met puur natuurlijke producten. Geen ruimte dus voor artificiële smaak-en kleurstoffen.’

Je hebt proefwerk genoeg dus! (FDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content