Een Finse brouwerij wil graag "een van de oudste bieren ter wereld" opnieuw brouwen.

Twee jaar geleden werden vijf flessen van het gerstenat ontdekt in het wrak van een rond 1840 gezonken koopvaardijschip. Dat zegt de lokale overheid van Aaland, een semiautonome provincie van Finland, waar het schip gezonken is.

De lokale brouwer Stallhagen zal het bier opnieuw produceren en commercialiseren. De eerste flessen zouden in 2014 over de toonbank moeten gaan. In het Finse lab VTT zijn bierstaaltjes geanalyseerd. Zij hebben de samenstelling van het bier kunnen bepalen om bijna hetzelfde bier te kunnen maken.

"Het gaat om een blond bier en het lijkt op de hedendaagse bieren", verduidelijkte een onderzoekster van VTT, Annika Wilhelmson. De analyse kon niet verduidelijken of het bier gemaakt was alleen maar op basis van gerstmout of dat ze andere granen zoals tarwe bevatte.

De ontdekking van de bierflesjes gebeurde door een gelukkig toeval. In de zomer van 2010 vonden duikers ze toen ze op de site meewerkten aan een operatie om 70 flessen champagne naar boven te halen. Die champagne werd erkend als de oudste nog drinkbare champagne ter wereld.

Experten kunnen de herkomst van de boot en de exacte datum van de schipbreuk nog steeds niet bepalen. (Belga/DB)

Een Finse brouwerij wil graag "een van de oudste bieren ter wereld" opnieuw brouwen.Twee jaar geleden werden vijf flessen van het gerstenat ontdekt in het wrak van een rond 1840 gezonken koopvaardijschip. Dat zegt de lokale overheid van Aaland, een semiautonome provincie van Finland, waar het schip gezonken is. De lokale brouwer Stallhagen zal het bier opnieuw produceren en commercialiseren. De eerste flessen zouden in 2014 over de toonbank moeten gaan. In het Finse lab VTT zijn bierstaaltjes geanalyseerd. Zij hebben de samenstelling van het bier kunnen bepalen om bijna hetzelfde bier te kunnen maken. "Het gaat om een blond bier en het lijkt op de hedendaagse bieren", verduidelijkte een onderzoekster van VTT, Annika Wilhelmson. De analyse kon niet verduidelijken of het bier gemaakt was alleen maar op basis van gerstmout of dat ze andere granen zoals tarwe bevatte. De ontdekking van de bierflesjes gebeurde door een gelukkig toeval. In de zomer van 2010 vonden duikers ze toen ze op de site meewerkten aan een operatie om 70 flessen champagne naar boven te halen. Die champagne werd erkend als de oudste nog drinkbare champagne ter wereld. Experten kunnen de herkomst van de boot en de exacte datum van de schipbreuk nog steeds niet bepalen. (Belga/DB)