‘Een op drie vissen in Brusselse restaurants zijn niet wat wordt beweerd dat ze zijn’

/ © Kris Vlegels

Uit onderzoek blijkt dat in Brusselse restaurants op grote schaal gefraudeerd wordt in het aanbod van visschotels. In een op drie gevallen gaat het om een andere, goedkopere vis dan werd besteld.

Een op de drie vissen in restaurants in Brussel zijn niet wat beweerd wordt dat ze zijn. Zelfs in de restaurants van de Europese instellingen wordt fout geëtiketteerde vis geserveerd. Dat blijkt uit een onderzoek van een ngo.

Pangasius uit de Mekongdelta die als kabeljauw of tong wordt gepresenteerd. Of exotische tonijn in plaats van rode tonijn. DNA-tests van milieuorganisatie Oceana, in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven, tonen aan dat bijna 32 procent van de onderzochte vissen in Brussel fout geëtiketteerd zijn.

Oceana onderzocht 280 maaltijden in 150 restaurants, ook in die van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hoewel er slechts 5 vissoorten besteld werden, werden er via DNA-analyse 36 en mogelijk zelfs 37 geïdentificeerd.

“We proberen geen statistisch bewijs te leveren, wel willen we wijzen op iets dat fout gaat”, zegt Lasse Gustavsson, directeur van Oceana, die zijn studie dinsdag publiceerde.

De meest voorkomende fraude is die met tonijn. In 95 procent van de gevallen gaat het niet om echte rode tonijn, zoals geafficheerd. Meestal wordt die vervangen door witte tonijn, die vaker voorkomt en minder waard is, of grootoogtonijn, “hoewel die overbevist is”.

Het prijsverschil tussen de vis die beloofd wordt en die die effectief opgediend wordt, kan oplopen tot 40 procent. De ngo ging niet na welke schakel van de distributieketen verantwoordelijk is voor de fraude. Doel was enkel om consumenten en regulatoren bewust te maken.

In de restaurant van de Europese instellingen zou er een probleem zijn met 40 procent van de geteste vissen. Toch lijkt het hier geen kwestie van besparingen te zijn. “Totale chaos”, zegt Lassse Gustavsson. “Ze vervangen goedkope vis door duurdere soorten.”

De federale overheidsdienst wil het nieuws over gesjoemel met vis in Brusselse restaurants ten gronde onderzoeken. Het rapport zal geanalyseerd worden, indien nodig zullen er ook acties ondernomen worden. De Economische Inspectie voerde de voorbije twee jaar 264 onderzoeken uit, wat twintig pv’s en drie dagvaardingen opleverde. De controles zijn vooral gericht op supermarkten, groothandels en viswinkels. Over de restaurants waren er naar verluidt weinig klachten.

(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content