Een nipte nederlaag voor Jeroen Vandensande

De 28-jarige Jeroen Vandensande had misschien beter gekozen voor een minder complex menu: “Ik heb de lat hoog gelegd. Ik wist dus dat ik daar op afgerekend kon worden.”

Jeroen Vandensande, een 28-jarige wijnhandelaar uit Kessel-Lo, is verslingerd op alles wat met Italië te maken heeft. De pure smaken uit de Italiaanse keuken passen dan ook perfect in Jeroens back to basics-aanpak.

Ook u viel deze week af. Wat ging er mis?

We moesten zelf een menu samenstellen, met zowel een origineel voor- als hoofdgerecht en een eigen dessert. Ik heb hierbij achtereenvolgens gekozen voor een recept op basis van Coquilles en witlof, een hazenrug afgewerkt met herfstgroentjes en seizoensfruit en een appeltaartje met caramel salé, zelfgemaakt ijs met kaneel en Bastognekoeken. Achteraf bekeken had ik misschien beter gekozen voor een minder complex menu. Ik heb de lat hoog gelegd met moeilijke bereidingen. Ik wist dus dat ik daar op afgerekend kon worden.

Waarom nam u deel aan het programma?

In de eerste plaats omdat ik vorig jaar met bijzonder veel smaak naar de eerste editie gekeken heb. Te meer daar de ploeg mettertijd ook in Italië verbleef, een land dat me in alle mogelijke opzichten fascineert: van het eten en de wijn tot de mensen. Maar mijn ambitie was beperkt: ik ben aan het programma begonnen met de gedachte de chefs één gerecht voor te schotelen, gewoon om te horen wat ze ervan dachten. Het zijn er uiteindelijk toch een hele hoop meer geworden.

Wat bevalt u zo aan de Italiaanse keuken?

Haar eenvoud. Met behulp van enkele basisingrediënten slagen Italiaanse chefs erin topgerechten te creëren met heel pure smaken. Ook voor mij mag aan gastronomie niet teveel chemie te pas komen. Het uitgangspunt moet vooral de smaak en textuur van de gebruikte producten zijn. Die aanpak zet zich vandaag de dag trouwens door in de hele topgastronomie. Kijk naar het Deense Noma, dat zopas is uitgeroepen tot hét beste restaurant ter wereld. Ook zij creëren op basis van eigen streekproducten de meest zuivere en pure gerechten.

Hoe kijkt u na dit programma aan tegen uw werk als wijnhandelaar?

Wijn is nog altijd mijn grootste passie is, en dat zal het wellicht ook wel blijven. Maar gastronomie en wijnhandel gaan uiteraard hand in hand. Als we bijvoorbeeld degustaties organiseren, serveren we daar regelmatig een hapje bij. Ooit zou ik wel graag een klein restaurant willen openen, maar dan enkele op voorwaarde dat ik er op financieel vlak niet afhankelijk van ben.

Hanne Vlogaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content