Een hoofdrol voor het ei

Dat kippen die buitenlopen donkerdere dooiers maken door de zon, is larie en apekool. Tips en recepten.

De kleur van het eigeel is afhankelijk van de voeding van de kip, en is om precies te zijn gelinkt aan het gehalte aan carotine (dat rijk is aan pigmenten). Wordt er tarwe gevoerd, dan wordt de dooier lichtgeel. Wordt er maïs gevoerd, dan krijgt de dooier een donkere kleur. Dat kippen die buitenlopen donkerdere dooiers maken door de zon, is larie en apekool.

Intrigerend is de schaal. Die is op een vernuftige wijze opgemaakt. De eierschaal sluit het ei naar buiten toe af. De schaal is doorlatend en bevat ongeveer 10.000 poriën. Die zorgen bij het broed voor luchtuitwisseling tussen inhoud en buitenwereld. Daarnaast verdringt de schaal het binnendringen van rottingsbacteriën en schimmelsporen.

De opperhuid van het ei, de ‘eihuid’, ligt vlak onder de schil en beschermt het ei tegen infecties. Wordt die bijvoorbeeld bij het schoonmaken verstoord, dan kunnen kiemen het ei binnendringen. Koop dus nooit eieren waarvan de schaal gebroken is.

Meer weetjes over eieren:

1. Een trucje om hard-gekookte eieren makkelijker te pellen : laat ze een weekje liggen. Dan komt het vliesje rondom het ei losser te zitten en is het ei makkelijker te pellen.

2. Om de versheid van een ei te testen, legt u het in een glas water : als het naar de bodem zakt, is er geen probleem ; als het komt bovendrijven, is het niet meer vers.

3. Het verschil tussen bruine en witte eieren heeft niets te maken met de kleur van de pluimen van de kip, wel met die van de oorlellen. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen witte eieren. Een verschil in smaak is er niet.

4. Elk ei heeft dezelfde proporties, namelijk een derde eierdooier op twee derden eiwit.

5. Laat eieren steeds op kamertemperatuur komen alvorens u ze gebruikt : zo voorkomt u dat mayonaise gaat schiften of eiwitschuim in elkaar zakt.

6. De schaal is zeer poreus : bewaar eieren dus nooit naast vis, kaas, knoflook of andere sterk geurende voedingsmiddelen. Eén uitzondering : truffels. Als u een truffel bewaart in een doosje eieren, kunt u nadien heerlijke omeletten en roereieren bereiden.

7. Om eieren te koken, brengt u ze in koud water aan de kook. Nadien laat u de eieren 3 à 4 minuten koken voor een vloeibare dooier en 6 à 9 minuten voor een half tot volledig gestolde dooier.

8. Een ei van 60 gram levert gemiddeld 80 à 90 kcal op, al hangt veel af van de manier waarop het ei bereid wordt. Eieren bevatten zo’n 200 mg cholesterol, die zich alleen in de dooier bevindt. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid cholesterol is 300 mg. Een ei per dag is dus perfect aanvaardbaar binnen het kader van een evenwichtige voeding.

9. Het kleinste ei ter wereld wordt gelegd door de kolibrie en weegt slechts 0,5 gram. Het grootste ei weegt zo’n 2 kg en staat op naam van de struisvogel.

10. Het ei van Columbus verwijst naar een waar gebeurd voorval uit 1503. Tijdens een diner daagde Columbus zijn gasten uit om hun ei rechtop te zetten, maar niemand slaagde erin. Dus tikte Columbus zijn hardgekookte ei op tafel, zodat het onderaan plat werd en rechtop kon blijven staan. Moraal van het verhaal : het gaat er niet om wie iets ontdekt, maar wel wie de eerste is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content