Om de duizendste aflevering van het programma "Dagelijkse Kost" op één te vieren, vroeg de sympathieke televisiekok Jeroen Meus aan zijn kijkers welke Vlaamse klassieker hun voorkeur wegdroeg. Een overdonderende meerderheid koos voor de combinatie stoofvlees met frietjes. En zo werd zondag 1 maart 2015 de dag die de geschiedenis zal ingaan als Nationale Stoofvlees-Friet-Dag.

10 ton stoofvlees

Of de oproep van Meus succesvol was, bleek uit de verkoopcijfers van Delhaize, de officiële sponsor van het kookprogramma. De supermarktketen maakte de verkoopcijfers zondagavond bekend, en die waren om van omver te vallen. Normaal gaat in een weekend zowat 4.000 kilo stoofvlees over de toonbank bij de warenhuizen van Delhaize, dit weekend werd maar liefst 10.000 kilo verkocht, wat meer dan een verdubbeling is.

#VeganStoofvleesFriet

Dat zondag 1 maart letterlijk middenin de vastenperiode valt, die ook dit jaar opnieuw gepaard gaat met Dagen Zonder Vlees, is ook voorstanders van de bewustwordingsactie niet ontgaan. 'Vleesconsumptie is een van de hoofdoorzaken van de wereldwijde klimaatverandering. Nu België in de top 5 staat van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, wil 'Dagen Zonder Vlees' een signaal geven dat het dit jaar meer dan ooit tijd is om als burgers verantwoordelijkheid op te nemen', vertelde Marieke Dilles, woordvoerster van Dagen Zonder Vlees, in een gesprek met weekendknack.be enkele weken geleden.

Op sociale media en door verschillende vegetarische organisaties, waaronder EVA, werd opgeroepen niet te zwichten voor de oproep van Meus, en werd benadrukt dat er wel degelijk volwaardige alternatieven voor het klassieke vleesstoofpotje in moderne kookboeken prijken. Als tegenhanger van de hashtag #StoofvleesFriet, werd op de site van EVA de hashtag #VeganStoofvleesFriet geïntroduceerd. Volgens Ethisch Vegetarisch Alternatief, is het recept van de seitanversie zelfs amper te onderscheiden van de klassieke stoofvlees. Op het Facebookevent van Vegan Stoofvlees-frietdag deden meer dan 700 gezinnen mee aan de alternatieve nationale feestdag zondag.

Voor wie opteert voor de tijdloze stoofvlees-friet klassieker, of deze nationale feestdag nog eens wil herbeleven, kan terecht bij onderstaand filmpje. Want volgens Jeroen Meus is er maar één variant van het gerecht, en dat is die met stoofvlees. (LD)

Om de duizendste aflevering van het programma "Dagelijkse Kost" op één te vieren, vroeg de sympathieke televisiekok Jeroen Meus aan zijn kijkers welke Vlaamse klassieker hun voorkeur wegdroeg. Een overdonderende meerderheid koos voor de combinatie stoofvlees met frietjes. En zo werd zondag 1 maart 2015 de dag die de geschiedenis zal ingaan als Nationale Stoofvlees-Friet-Dag.10 ton stoofvleesOf de oproep van Meus succesvol was, bleek uit de verkoopcijfers van Delhaize, de officiële sponsor van het kookprogramma. De supermarktketen maakte de verkoopcijfers zondagavond bekend, en die waren om van omver te vallen. Normaal gaat in een weekend zowat 4.000 kilo stoofvlees over de toonbank bij de warenhuizen van Delhaize, dit weekend werd maar liefst 10.000 kilo verkocht, wat meer dan een verdubbeling is. #VeganStoofvleesFrietDat zondag 1 maart letterlijk middenin de vastenperiode valt, die ook dit jaar opnieuw gepaard gaat met Dagen Zonder Vlees, is ook voorstanders van de bewustwordingsactie niet ontgaan. 'Vleesconsumptie is een van de hoofdoorzaken van de wereldwijde klimaatverandering. Nu België in de top 5 staat van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, wil 'Dagen Zonder Vlees' een signaal geven dat het dit jaar meer dan ooit tijd is om als burgers verantwoordelijkheid op te nemen', vertelde Marieke Dilles, woordvoerster van Dagen Zonder Vlees, in een gesprek met weekendknack.be enkele weken geleden.Op sociale media en door verschillende vegetarische organisaties, waaronder EVA, werd opgeroepen niet te zwichten voor de oproep van Meus, en werd benadrukt dat er wel degelijk volwaardige alternatieven voor het klassieke vleesstoofpotje in moderne kookboeken prijken. Als tegenhanger van de hashtag #StoofvleesFriet, werd op de site van EVA de hashtag #VeganStoofvleesFriet geïntroduceerd. Volgens Ethisch Vegetarisch Alternatief, is het recept van de seitanversie zelfs amper te onderscheiden van de klassieke stoofvlees. Op het Facebookevent van Vegan Stoofvlees-frietdag deden meer dan 700 gezinnen mee aan de alternatieve nationale feestdag zondag. Voor wie opteert voor de tijdloze stoofvlees-friet klassieker, of deze nationale feestdag nog eens wil herbeleven, kan terecht bij onderstaand filmpje. Want volgens Jeroen Meus is er maar één variant van het gerecht, en dat is die met stoofvlees. (LD)