‘Een bar is een tuin, een rustpunt in een hectische stad’ (mixoloog Ben Belmans)

Antwerpenaar Ben Belmans is de eerste Belgische mixoloog met het gerenommeerde WSET-diploma en kan gerust bestempeld worden als ‘goeroe der geestrijke dranken’. Een gesprek.

Wie zich wil verdiepen in cocktails, sterke dranken of de geschiedenis van jenever, klopt best aan bij connaisseur Ben Belmans. De Antwerpenaar is de eerste Belgische mixoloog met het gerenommeerde WSET-diploma en kan gerust bestempeld worden als ‘goeroe der geestrijke dranken’.

“Tien jaar geleden wandelde ik een échte bar binnen. Ik was direct verkocht door de mooi geëtaleerde flessen, de sfeer die er hing en het gevoel dat ik erbij kreeg. Een bar is geen restaurant, geen café maar geeft me de impressie dat ik in een tuin vertoef. Het is een rustpunt in een vaak héél hectische stad”, vertelt de mixoloog.

Niet veel later slaagde hij erin als eerste Belg het prestigieuze WSET-diploma (Whine and Spirit Education Trust) te behalen en richtte hij Ben’s Bar op, een cocktail catering bedrijf dat zowel privé als business-to-business diensten verleent. “We helpen horecazaken die hun concept wijzigen van A tot Z maar cateren ook huwelijksfeesten of bedrijfsfeesten”, aldus Belmans. Begin december opent hij ‘Bijou, Balls & Booze’, een nieuwe cocktailbar (met bruine kroeg-gehalte) op het Antwerpse Zuid.

Jeneverexpert

Verder geeft de Antwerpenaar ook regelmatig masterclasses over jenever, misschien wel zijn favoriete sterke drank: “Geen enkele andere spirit heeft zo’n interessant cultuur-historisch verleden. De jenever die men voor de wereldoorlogen dronk, is qua smaak niet te vergelijken met nu. Na de tweede wereldoorlog pasten rijkelijke dranken niet in het tijdsbeeld. De burgers moesten heropbouwen, niet vieren. Dat heeft gezorgd voor een verandering in het smaakpalet van de wereld.”

Belmans beweert dat er begin deze eeuw verandering is gekomen in die negatieve trend: “Nu primeert de smaak terug in de alcoholische dranken. De mensen leren het pure weer te appreciëren. Ik heb het gevoel dat men klaar is voor de comeback van goede jenever, die op basis van moutwijn.”

Mixologie is patisserie

Niet alleen de jenever is aan een opmars bezig, ook de cocktails doen het goed, denk maar aan de gin-tonic trend. Toch slagen er weinigen in om een goede cocktail te brouwen volgens de regels van de kunst. “Mixologie is patisserie. Elke milliliter, elke druppel kan het verschil maken. Met de juiste ingrediënten kan je nog steeds zoveel verknoeien. Je kan het vergelijken met een Ferrari kopen, maar niet voorbij de derde versnelling gaan. Een goede cocktail is in balans en is met passie en vakkennis bereid!”

Ben Belmans is te gast tijdens Weekend Food Experience.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content