Easy Vegan: eerste ‘vegan challenge’ start op Wereld Vegan Dag

© /

Net als Wereld Veggie Dag wil EVA vzw (voluit Ethische vegetarisch alternatief) ook Wereld Vegan Dag onder de aandacht brengen. Op 1 november wordt ’s lands eerste ‘vegan challenge’ georganiseerd.

Bedoeling is om vanaf 1 november, op World Vegan Day, de uitdaging aan te gaan om 21 dagen lang geen dierlijke producten te eten.

Met de campagne wil EVA vzw tonen dat je toeren moet uithalen om vegan te eten. Integendeel. ‘Het is lekkerder en makkelijker dan de meeste mensen denken. Bovendien is het de beste manier om duurzaam, gezond en diervriendelijk te eten’, klinkt het.

Een veganist mijdt vlees, vis, gevogelte, schaaldieren, eieren, honing, kaas, maar ook leer, bont, wol, dons: alles wat van dierlijke oorsprong is. In de plaats halen ze hun natuurlijke voedingsbronnen uit groenten en fruit, zeewieren, soja en peulvruchten. Ze eten bijvoorbeeld yoghurt op basis van planten, fauxmages (kaas zonder kaas) of sojagehakt.

De filosofie van de veganisten vindt wereldwijd steeds meer weerklank. In de VS is het aantal veganisten met 5% gegroeid op zeven jaar tijd. Ook het Verenigd Koninkrijk kent een opmerkelijke stijging. Bij ons blijft het percentage van mensen die zich echt veganist noemen, laag (minder dan 1%), maar de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen zoals plantaardige melk neemt wel toe, zo blijkt uit een enquête. Ook het aanbod in de winkelrekken en het aantal restaurants waar je lekker vegan kan eten, zit in de lift..

‘Het wordt dus steeds makkelijker om lekker plantaardig te eten. En al helemaal voor wie deelneemt aan Easy Vegan’, stelt Eva vzw. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via evavzw.be/easy-vegan. Vanaf 1 november krijg je dan gedurende 21 dagen zowel recepten als shoppingtips, weekmenu’s en productinfo in je mailbox, zo belooft de organisatie.

Veganist van het eerste uur is Wannes Cappelle, een van de gezichten van de campagne: ‘Door plantaardig te koken gaat een hele nieuwe culinaire wereld open. Vegan gaat niet over minder, maar over meer. Meer variatie, meer kleur op je bord en meer kookplezier’, aldus de zanger en acteur.

Dat het veganisme doorbreekt bij het grote publiek, signaleerden we al met deze lijst met veganistische eetadressen. (DB)

Easy Vegan: eerste 'vegan challenge' start op Wereld Vegan Dag
© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content