De IJslandse keukenprinses Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is moeder van drie kinderen en houdt zich al heel wat jaren bezig met voeding. Ze werkte in verschillende restaurants, had haar eigen viswinkel Fisk Boutique, was te zien op de beeldbuis (in het culinaire programma 'De Perfecte Keuken' met Piet Huysentruyt, en in 'Toasted!' op de Njam!) en stelde nu ook een culinair boek samen.

gf
© gf

In Easy Iceland (Borgerhoff & Lamberigts, 24,95 euro) komen haar IJslandse roots gedeeltelijk weer boven, en maakt ze de lezer wegwijs in lekkere eetcultuur van haar geboorteland. 'Easy, healthy, delicious' is haar credo.

Haar internationaal geïnspireerde en soms wat wilde recepten zijn gevarieerd en gaan van knäckebröd of kikkererwtenspread voor de brunch, en de beste kippensoep ooit, tot chili sin carne (met chocolade en zure cashewroom) en modieuze detoxdrankjes. En omdat koken fun moet zijn, mocht er zelfs een Snickerstaart af. 'Ook dat mag af en toe', klinkt het.

Ook niet te versmaden: onderstaande gezonde salade van kikkererwten en feta. Ideaal nu de lente definitief in het land is. (PvD/DB)

Gezonde salade van kikkererwten en feta

Ingrediënten

1 blik (+/- 400 g) kikkererwten of een halve kop droge kikkererwten

1/2 rode ui

Het sap van een halve of een hele limoen

1/4 komkommer

100 g gemarineerde schapenkaas of feta

1 rijpe avocado

15 g bladpeterselie

10 g basilicumblaadjes

5 g muntblaadjes

1 el appelazijn

2 el goede olijfolie

Zout en peper

Bereidingswijze

• Spoel de kikkererwten uit blik goed af en laat ze uitlekken in een vergiet. Als je droge kikkererwten gebruikt, laat ze dan eerst een nacht weken in water en kook ze nadien 1,5 uur.

• Snijd de rode ui fijn.

• Giet het sap van de limoen over de rode ui. Laat intrekken terwijl je de rest klaarmaakt.

• Snijd de komkommer en de feta in blokjes.

• Schil en snijd de avocado in reepjes of blokjes.

• Hak de kruiden fijn.

• Meng alles voorzichtig samen, voeg de appelazijn en olijfolie toe en maak er een mooie salade van.

• Kruid naar hartenlust.

• Deze salade is heel lekker met zelfgebakken olijfbrood.

De IJslandse keukenprinses Dagny Ros Asmundsdottir woont in België, is moeder van drie kinderen en houdt zich al heel wat jaren bezig met voeding. Ze werkte in verschillende restaurants, had haar eigen viswinkel Fisk Boutique, was te zien op de beeldbuis (in het culinaire programma 'De Perfecte Keuken' met Piet Huysentruyt, en in 'Toasted!' op de Njam!) en stelde nu ook een culinair boek samen. In Easy Iceland (Borgerhoff & Lamberigts, 24,95 euro) komen haar IJslandse roots gedeeltelijk weer boven, en maakt ze de lezer wegwijs in lekkere eetcultuur van haar geboorteland. 'Easy, healthy, delicious' is haar credo. Haar internationaal geïnspireerde en soms wat wilde recepten zijn gevarieerd en gaan van knäckebröd of kikkererwtenspread voor de brunch, en de beste kippensoep ooit, tot chili sin carne (met chocolade en zure cashewroom) en modieuze detoxdrankjes. En omdat koken fun moet zijn, mocht er zelfs een Snickerstaart af. 'Ook dat mag af en toe', klinkt het. Ook niet te versmaden: onderstaande gezonde salade van kikkererwten en feta. Ideaal nu de lente definitief in het land is. (PvD/DB)