Duurzame supermarkt Färm opent nieuwe winkel in Brussel (en wil uitbreiden in heel België)

© iStock

Färm heeft vandaag een vierde biosupermarkt in Brussel geopend. Tegen 2019 wil het nog eens twaalf winkels openen en uitbreiden naar heel het land.

Färm had al drie biowinkels in Brussel. De nieuwe vestiging in Ukkel is de eerste franchisesupermarkt van het jonge bedrijf. Tegen 2019 wil de coöperatieve biologische supermarktketen nog eens twaalf winkels openen en uitbreiden naar heel het land.

Zeg niet zomaar biowinkel tegen Färm. Het concept is ook een coöperatie van meerdere biowinkels in een stadsomgeving. De winkels positioneren zich als ontbrekende schakel tussen grootdistributie en biospeciaalzaak.

Prioritair zijn ultraverse groenten en fruit, vlees en kaas maar je kunt er ook brood kopen en een massa andere producten, van eetbare bloemen tot aromaten, keukengerei en producten voor lichaamsverzorging.

Het aandeelhouderschap is open voor iedereen; klanten, sympathisanten, leveranciers en de coöperatoren hebben inspraak.

Inmiddels telt Färm 318 coöperanten, die allen kunnen deelnemen aan het beheer, en is de keten goed voor 50 banen.

De winkel in Bascule in Ukkel is de eerste in zijn soort, maar Färm voorziet nog veel meer vestigingen, voornamelijk in Wallonië en Brussel. Tegen 2019 wil het uitbreiden tot 16 supermarkten.

Waar die nieuwe winkels zullen komen, is nog niet beslist. Maar färm is een stedelijk concept en mikt duidelijk op de grote steden. En het engageert zich via zijn charter tot respect voor mens en milieu. ‘Wij willen duurzame mobiliteit promoten. Onze winkels moeten gemakkelijk te bereiken zijn met de tram, bus of fiets’, zegt Baptiste Bataille, een van de twee stichters van färm.

Färm startte in 2009 als een biologische kruidenierszaak. In 2013 werd de coöperatieve opgericht en was er een tweede winkel. Op vandaag zijn er één superette en drie supermarkten in de hoofdstad.

De stichters, Alexis Descampe en Baptiste Bataille, zijn beiden bioloog van opleiding. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content