Duitse wijnen

Wijnkenner Herwig Van Hove maakt je wegwijs in Duitse wijn. Een greep uit het aanbod.

Belgen en Fransen zijn tafeldrinkers, de Duitsers zijn veeleer terrasdrinkers: met vrienden en een roemer moezel- of rijnwijn buiten. Het kwaliteitssegment van de Duitse wijn wordt ingenomen door riesling, want in de koele nachten gedurende de rijpingsperiode ontwikkelt hij een merkwaardige complexiteit en gaan de frisse zuren niet verloren: excellent voor het terras. Voor een terrasconsumptie mag er ook wat restsuiker in de wijn blijven: vanaf een concentratie van 5 gr per liter is suiker gemakkelijk te proeven, wat zich in de smaak manifesteert als ‘zachtheid’.

Volkomen conform de terrasoptie was dus het historische Duitse klasseringsysteem, gebaseerd op het natuurlijk verworven zoetgehalte van het geoogste druivensap: de courante Prädikaten zijn Kabinett, Spätlese en Auslese. Deze onderverdeling brengt trouwens een kwaliteitsgarantie voor de consument, terwijl een opdeling in appellations controleés garantie biedt over de origine en dus de producent beschermt.

In Frankrijk moet wijn uitgegist zijn, met minder dan 2 gr restzoet per liter, op straffe van appellationverlies. Deze echt ‘droge’ Franse wijnen zijn ook tafelgenoten. Grote bordeaux wordt niet op een terras of in de tuin gedronken al keuvelend.

De zoete traditie in Duitsland heeft ook de definitie van trocken aangetast. De Duitse topcatagorie van Grosses Gewächs moet droog zijn, maar mag toch nog 9 gr restzoet per liter bevatten. De betere wijnbouwers die hun product willen uitvoeren, werken gewoonlijk met veel lagere zoetgehaltes.

Suiker is smaakbenevelend. Zout is, als het goed gebruikt wordt, smaakversterkend. Wortelen, erwtjes, pasta… worden in de huishoudelijke ambiance dikwijls nog bijgesuikerd om ze voor kinderen aantrekkelijk te maken. Men zou kunnen zeggen dat deze moeders van hun kinderen kleine Duitsertjes maken.

De selectie

Zeltiger Sonnenuhr, Kabinett 2007. Markus Molitor
Geelgroene kleur met een nuance van rijp en een karaktervolle minerale neus. Ook de smaak is mineraal en bloemig met een goede rieslingtypering. Goede wijn kan al passen bij gebraden kip.
GB / Carrefour: 12,35 euro.

Riesling Classic, Qualitätswein Pfalz 2009. Rudolf Müller
Geelgroene nuance in de kleur, maar een zwakke dunne neus zonder reliëf en niet herkenbaar als riesling. De smaak is anoniem zuur. Geen gastronomische mogelijkheden.
Colruyt: 3,37 euro.

Liebfraumilch 2009, Qualitätswein Rheinhessen, Peter Mertes
Zeer bleke, waterachtige kleur en een flauwe zoeterige neus met geen spoor van enige diepte. De smaak is plat en zoet. Geen gastronomische mogelijkheden
Delhaize: 1,59 euro.

Riesling Classic 2009, Qualitätswein Mosel, Rainer Licht
Frisse gele kleur met groene nuances en een goede ronde, maar toch levendige rieslingneus met iets diepte na opschudden. De smaak is van goede frisse riesling zonder meer. Kan bij bereide visschotels
Colruyt: 6,49 euro.

Pinot Blanc 2009, Qualitätswein Baden, Von Kageneck
Frisse, geelgroene kleur en een typische pinot-blancneus met reliëf. Droge, friszure smaak mooi geknoopt eenvoudig. Kan bij bereide visschotels.
Delhaize: 4,49 euro.

Zeller Schwartze Katz 2008, Qualitatswein Mosel, MarienKloster
Heel bleke waterkleur en haast geen neus. De smaak is flauw zoeterig. Geen gastronomische mogelijkheden
GB / Carrefour: 3,91 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content