Droge witte bordeaux

Wordt China een wijnland? En hoe smaakt droge witte bordeaux? Een proeverij.

Het zat eraan te komen: in 2010 werd China de eerste invoerder van bordeauxwijn in waarde. Met een totaal bedrag van 333 miljoen euro staken ze de historische grote invoerders Engeland, BelgiĆ« en Duitsland voorbij. In volumetermen blijft Duitsland met 255.000 hectoliter de grootste, China kocht ‘slechts’ 251.000 hectoliter.

Maar daar zal het niet bij blijven: volgend jaar wordt voor China een stijging met 71 procent van het ingevoerde volume verwacht, voor Hongkong 65 procent. En dan moet men weten dat er nu van de ruim 1,33 miljard Chinezen nog geen 100 miljoen met wijn in aanraking komen, en dat de overheid in Hongkong het drinken van wijn bevoordeelt door geen invoertaks te heffen, om zo de consumptie van zware alcohol op basis van voedingsproducten zoals rijst en graan af te remmen.

Anderzijds wordt China zelf ook een wijnland. Nu al staat het zevende op de lijst van de tien grootste wijnproducerende landen ter wereld. In 2014 wordt een stijging van de eigen productie met 77 procent verwacht. Maar zelfs met deze explosie van de Chinese wijnproductie, mogen we toch niet vergeten dat de helft van de totale wereldproductie voor rekening komt van drie landen: Frankrijk, Italiƫ en Spanje. Met voor de twee eerste ongeveer 420 miljoen kisten van twaalf flessen vorig jaar. Terwijl Italiƫ in 2010 met 380 miljoen flessen schuimwijn opgeklommen is tot de grootste schuimwijnproducent ter wereld. Schuimwijn die overigens ruim wordt uitgevoerd: plus 19 procent in 2010.

Schuimwijn is in wezen een afvalproduct van ‘echte’ wijn: hij wordt gemaakt van onrijpe druiven van hoge hectarerendementen aan de noordelijke grenzen van de wijnbouw of van hooggelegen percelen. En dat met manipulaties die in elke echte appellation, waar ook ter wereld, aanleiding zouden geven tot het verlies van de appellation. Toch wordt het succes van dit type marginaal smakende schuimwijn (zoals bij ons vele champagnes en cava’s) door specialisten geduid als een aanloop naar een toenemende betere wijnmarkt in het algemeen.

De selectie

ChĆ¢teau Ducla, Entre-Deux-Mers 2009
Mooie, geel-groene, frisse kleur en een complexe multicƩpage-neus. De smaak is complex, genuanceerd, zelfs met een zekere lengte. Kan passen bij het grote viswerk.
Colruyt: 5,45 euro.

Bordeaux Blanc 2009
Een heel lichte nuance van rood in de kleur en een presente, frisse sauvignonneus, vooral na opschudden. De smaak is goed, fris en aangenaam. Eenvoudige, correcte wijn voor bij oesters.
Delhaize: 3,99 euro.

ChĆ¢teau Le Grand Verdus, Bordeaux 2007
Rijpe, gele nuance in de kleur en een ontwikkelde versmolten neus met finesse na opschudden. Zelfs een kleine honingtoets. De smaak is rond en genuanceerd, met geknoopte lengte. Moet passen bij het grote viswerk uit de oven.
Carrefour: 6,29 euro.

Bordeaux 2009, Dulong FrĆØres
Dunne, haast waterachtige kleur. Discrete, frisse, wat neutrale neus, gezond maar niet puntig. De smaak is goed fris en eenvoudig. Aperitiefwijn.
Carrefour: 3,69 euro.

Entre-Deux-Mers 2009 Dunne, haast waterachtige kleur met iets fris geel-groen. Presente sauvignonneus die nog versterkt na opschudden. De smaak is fris, niet te zuur en met goede eenheid. Moet passen bij eenvoudige visschotels en oesters.
Delhaize: 3,79 euro.

Domaine Saint-Anne, Entre-Deux-Mers 2009 Kleur met een rijpe gele nuance en een mooie, versmolten, brede neus. De smaak is aangenaam fris en zelfs met lengte. Moet passen bij het grote viswerk.
Colruyt: 6,29 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content