Driesterrenrestaurant De Karmeliet sluit de deuren in 2016

© /

Topchef Geert Van Hecke gaat in het najaar van 2016 de deuren van zijn Brugse driesterrenzaak De Karmeliet definitief sluiten. Hij blijft wel actief in Bistro Refter.

Geert Van Hecke en zijn echtgenote waren van plan om het nieuws tijdens de voorstelling van de nieuwe Belgische Michelingids kenbaar te maken. Nu de presentatie van deze gids is uitgesteld wegens de gebeurtenissen in Parijs, wilde de topchef niet langer wachten om zijn beslissing kenbaar te maken: De Karmeliet gaat dicht. Van Hecke die in de zomer van volgend jaar 60 wordt, heeft echter nog verdere professionele plannen.

‘We sluiten De Karmeliet maar blijven actief met onze bistro Refter,’ zegt hij in een persbericht. ‘Samen met mijn vrouw Mireille, wil ik daarnaast in een pand dat aansluit op bistro Refter een nieuwe maar kleinschaligere zaak openen die op maat zal gesneden zijn van wat we zelf in de nabije toekomst op culinair vlak nog willen doen.’

De bescheiden Geert Van Hecke behoort sinds het midden van de jaren negentig tot de absolute keukentop van het land. Met zijn restaurant De Karmeliet, gelegen in hartje Brugge, heeft hij sinds 1996 onafgebroken drie sterren. Hij heeft daarmee een record bij de huidige driesterrenchefs in handen.

De Karmeliet opende de deuren in 1983. Twee jaar nadien behaalde Van Hecke zijn eerste ster. In 1989 kwam daar nog een ster bij. In hetzelfde jaar verhuisden ze naar het huidige fraaie patriciërspand in de Langestraat. Zes jaar terug opende hij samen met zijn zoon in een aansluitend pand Bistro Refter.

Trouw aan zijn Franse leermeester Alain Chapel die als één van de belangrijkste chefs van de vorige eeuw wordt aanzien, is Geert Van Hecke de exponent bij uitstek van wat gemakshalve de geëvolueerde klassieke Belgisch-Franse keuken genoemd wordt. In dat repertoire kreeg en behield het zuiver smakende natuurproduct al die tijd de voornaamste plaats. Van Hecke bleef dat gedachtegoed steeds trouw maar gaandeweg sleepte hij wel minutieus de veranderende tijdsgeest in zijn repertoire.

Eind volgend jaar gaat de zaak dicht en is ons land een gastronomisch monument armer. Zijn beslissing is definitief. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content