Drie traditionele Vlaamse producten beloond met label streekproduct

Vlaanderen is drie officieel erkende streekproducten rijker. Het gaat om Dendermonds kopvlees, koffie uit het Leuvense en Pajotse gekruide smout.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft dinsdag drie traditionele voedingsproducten beloond met het Vlaams erkenningslabel streekproduct. Twee producten komen uit Vlaams-Brabant, en een uit Oost-Vlaanderen.

Drie traditionele Vlaamse producten beloond met label streekproduct
© Paul Podevyn

Koffie uit het Leuvense – aangeboden door Koffiebranderij ROM nv uit Boortmeerbeek – en Pajotse gekruide smout – aangeboden door Beenhouwerij Gaston en Wim Wauters uit Sint-Pieters-Leeuw – zijn twee Vlaams-Brabantse producten die voortaan met het label streekproduct in de winkel liggen.

Voor de koffieliefhebbers: het ruime gamma van ROM-koffie telt twee klassiekers, namelijk Mokka Dessert en Caramba, zo laat VLAM weten. De 100% Arabica bonen uit Centraal en Zuid-Amerika worden mild gebrand gedurende 20 minuten tot op 210°C. In de trommelbrander worden de bonen tot in de kern geroosterd, wat garant staat voor een optimaal aroma.

Het andere product uit Vlaams-Brabant, Pajotse gekruide smout, past perfect op de boterham samen met plattekaas of confituur en droge worst. In Sint-Pieters-Leeuw frituurde men er ook wel eens zijn vis in.

Drie traditionele Vlaamse producten beloond met label streekproduct
© Paul Podevyn

Ook Dendermonds Kopvlees, uit de provincie Oost-Vlaanderen, gaat voortaan als erkend streekproduct door het leven. Kopvlees behoort tot de meest traditionele vleesbereidingen van Vlaanderen. De authentieke bereiding bij Beenhouwerij Batselier is een vaste waarde in de streek.

Drie keer per jaar kent de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten erkenningslabels toe aan producten die volgens een bepaalde traditie worden gemaakt, verbonden zijn aan een bepaalde streek en die een gegarandeerde authenticiteit hebben. Producenten die deze erkenning krijgen, gaan met VLAM een licentieovereenkomst aan waarvoor de producent een vergoeding betaalt waarmee VLAM dan de promotie van alle streekproducten financiert.

In totaal mogen al 197 voedingsproducten het label van Vlaams streekproduct dragen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content