Drie recepten met de groentewraps van culinair onderneemster Bernadette Kooijman

Bernadette Kooijman in haar kantoor in Amsterdam © Aylin Koksal
  • Moeilijkheid

Misschien ben jij de rode, oranje, gele en sinds kort ook groene groentewraps van No Fairytales in de koeltoog in de winkel al tegengekomen. Met een beetje geluk, heb je er zelfs al van geproefd. Uitvinder Bernadette Kooijman nodigde ons uit in haar kantoor Amsterdam waar we samen drie wrap-recepten maakten.

Ze heeft een lange carrière achter de rug in de auto-industrie, besloot ermee te kappen en begon in 2016 dan met iets heel nieuw: de No fairytales groentewraps. Bernadette Kooijman deed het een paar jaar geleden allemaal op haar eentje, vandaag werkt ze met een heel team in haar kantoor in Amsterdam, en haar groentewraps vind je in zowat elke supermarkt.

Tortilla’s met groenten

Het idee van de groentewraps kwam nadat ze een advertentie zag over een pizzaburger. ‘Twee op elkaar geplakte pizza’s in de vorm van een burger, en dat werd gebracht als food innovatie’, aldus Bernadette, wanneer we haar bezoeken in Amsterdam. ‘Kunnen we geen eten maken dat lekker en gezonder is?’

Het is geen geheim dat onze samenleving alarmerend weinig groenten en fruit eet. Hoe kunnen we mensen helpen om meer groenten te eten? Amper een tiende van de Belgische bevolking eet wel gezond. Nederland heeft hetzelfde probleem. doet het iets beter, maar ook daar is het problematisch. Volgens Bernadette is er één probleem met gezond eten: ‘Het ziet er vaak niet aantrekkelijk uit en zolang dat zo blijft, zal daar geen haan naar kraaien’, zegt Bernadette. Haar doel was om zoveel mogelijk vezels en groenten te steken in iets dat wél lekker kan zijn. ‘Ik twijfelde eerst tussen pasta en tortilla, maar ging uiteindelijk voor die laatste, tortilla’s zijn namelijk populairder dan ooit en zijn zo goed als nooit geïnnoveerd. Ik bedacht me: waarom stoppen we dan niet die groenten gewoon in de tortilla?’

Van kleine start-up tot populair merk

Wat het geheim is van een lekkere groentetortilla? ‘De tortilla’s bevatten 45 procent groenten, maar het geheim kan ik natuurlijk niet prijsgeven. Ik kan wel zeggen dat het allemaal niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is als het lijkt’, zegt Bernadette. Tijdens het ontwerpproces moest ze de textuur, smaak en uiterlijk van de tortilla’s bewaken. ‘Dat was heel wat trial en error. Het moet gezond zijn, de mensen moeten het lekker vinden en het moet er lekker uitzien. Als start-up was dat niet makkelijk: ik hield me bezig met de praktische zaken, maar moest ook mijn netwerk uitbreiden en me bezighouden met marketing, facturatie en logistiek. Het was erg veel, ik ben blij dat ik nu gesteund wordt door een gemotiveerd, jong team.’

Haar wraps vond je eerst in de koeltoog van Albert Heijn, maar nu ook in de Delhaize, Jumbo en heel wat andere zaakjes. Sinds kort is er naast de traditionele smaken – wortel, paprika en bieten – nu ook een spinazie variant uitgebracht. ‘We zijn ontzettend gegroeid in korte tijd. Er zijn intussen heel wat andere groentewraps op de markt uitgekomen, maar ik ben blij te zien dat we ons nog steeds kunnen onderscheiden’, zegt Bernadette. Ook brachten zij en haar team in 2020 een eigen receptenboekje uit. In ‘It’s a wrap!’ vind je 50 gezonde lunchrecepten. En spoiler alert: je vindt er ook een gezonde pizza-wrap.

Drie recepten uit de keuken van No Fairytales

null
null© No Fairytales

Pepperoni courgette tortizza

Ingrediënten

  • 2 No Fairytales Wortel tortilla’s
  • 1 paprika (kleur naar wens)
  • 1/2 kleine rode ui
  • 1/2 kleine courgette
  • 75 ml pizzasaus
  • 100 g peperoni
  • 100 g geraspte mozzarella
  • 2 flinke handen rucola

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de paprika en rode ui in dunne reepjes, snijd de courgette in plakjes.
  3. Leg de tortilla’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de pizzasaus.
  4. Verdeel de peperoni en groenten erover en bestrooi met de kaas.
  5. Bak de tortizza’s 8-10 minuten in de oven tot ze knapperig zijn en de kaas gesmolten.
  6. Bestrooi met de rucola.
null
null© No Fairytales

Shakshuka met paprika-chili tortilla chips

Ingrediënten

  • 8 Paprika Chili No Fairytales tortilla’s
  • 4 paprika’s (naar keuze)
  • 1 courgette
  • 2 blikken tomatenblokjes (800 g)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 8 eieren
  • 100 g feta
  • 100 g koriander
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °
  2. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd de paprika’s en courgettes in kleine blokjes.
  3. Pers de knoflook, of snijd fijn en snipper de ui
  4. Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan met deksel of in een grote koekenpan met deksel. (tip: gebruik 2 pannen indien je voor 4 personen kookt)
  5. Fruit de knoflook en ui 1 minuut aan, voeg vervolgens de komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak 30 seconden aan.
  6. Voeg vervolgens paprika en courgette toe en bak 4-5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door de groenten.
  7. Vervolgens voeg je de tomatenblokjes ook toe, roer goed en laat afgedekt 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
  8. Maak vier kuiltjes in de ’tomatensaus’ en breek hierboven de eieren. Dek de pan af en laat de eieren ± 8 minuten stollen. De laatste 4 minuten haal je de deksel van de pan af.
  9. Snijd de paprika chili tortilla’s in driehoeken. Meng met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper, zout en een snuf komijnpoeder. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de tortilla punten hier overheen. Bak in 4-5 minuten bruin en knapperig. Snijd ondertussen de koriander grof en kruim de feta fijn.
  10. Verdeel de feta en koriander over de shakshuka. Serveer de shakshuka met de tortilla punten om mee te dippen.
null
null© No Fairytales

Lunchwrap met Philadelphia Sweet Chili, mango en kip

Ingrediënten

  • 4 paprika chili No Fairytales tortilla’s
  • 200 g Philadelphia sweet chili
  • 2 avocado’s
  • 1 mango
  • 150 g veldsla
  • 2 rode paprika’s
  • 1 chilipeper
  • 250 g gerookte kip
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verwijder de schil en pit van de avocado en snijdt het vruchtvlees in blokjes.
  2. Snijd de paprika’s in blokjes of reepjes, verwijder de schil van de mango en snijd deze in kleine blokjes.
  3. Meng de avocado, paprika, mango en veldsla samen in een kom, roer door elkaar en breng op smaak met een beetje peper.
  4. Snijd vervolgens de gerookte kip in reepjes.
  5. Leg een paprika chili tortilla op het aanrecht of op een bord en besmeer flink met de Philadelphia sweet chili spread. Verdeel een vierde het mengsel van de mango, avocado veldsla en paprika over de tortilla. En beleg met een vierde van de gerookte kip.
  6. Vouw de boven- en onderkant van de wrap naar binnen en rol de hele wrap op met de vulling in het midden. Herhaal deze stap met de overgebleven tortilla’s.

Partner Content