Dossier eerlijke chocolade

© Getty Images/iStockphoto

Grootschalige samenwerking: alle Belgische chocolade moet duurzaam tegen 2030

Grootschalige samenwerking: alle Belgische chocolade moet duurzaam tegen 2030

Overheid, bedrijven, ngo's, vakbonden en universiteiten: elke speler in de Belgische chocoladesector belooft vandaag om zich actief in te zetten voor een duurzamer product. De focus ligt op een leefbaar inkomen voor boeren, maatregelen tegen ontbossing en steun aan een Europese regelgeving.

Fairtrade chocolade: wat houdt het label precies in?

Fairtrade chocolade: wat houdt het label precies in?

Lotte Philipsen - Een van de bekendste labels die op chocolade prijken is Fairtrade. Maar wat wil dat precies zeggen? Wij spraken met Karlien Wouters van Fairtrade Belgium en helderden deze vraag voor jullie op.

Doelstelling Barry Callebaut: 'In 2025 maken we 100% duurzame chocolade'

Doelstelling Barry Callebaut: 'In 2025 maken we 100% duurzame chocolade'

Lotte Philipsen - Hoor wie klopt daar kind'ren? Tijdens een trip naar Ivoorkust konden we met eigen ogen zien welke uitdagingen op de deur kloppen van de cacaosector: afrekenen met kinderarbeid, armoede en milieuproblematiek staan met stip op één.

10 chocoladerecepten met dat tikkeltje extra

10 chocoladerecepten met dat tikkeltje extra

Niets tegen een simpele chocolademousse of een complexloos chocoladekoekje, maar deze tien recepten hebben nét dat tikkeltje extra.

10 alternatieve chocoladebestemmingen

10 alternatieve chocoladebestemmingen

Ontdek alles over de oorsprong van chocolade in Mexico, wandel door Sydney aan de hand van enkele bijzondere choco-hotspots, bezoek het 'Casa del Cioccolato' in Perugia.... Expedia speurde de wereld af naar verrassende plekjes voor chocoladeliefhebbers.

Verdrijf de kou, slurp chocolademelk: 7 originele recepten

Verdrijf de kou, slurp chocolademelk: 7 originele recepten

Een nieuwe grijze week. Het heeft gevroren. Een vervelende dag op het werk, of juist een herfstige boswandeling. Hoeveel redenen heb je nog nodig om jezelf te trakteren op een kop dampende chocolademelk? We geven je er alleszins nog een: dit artikel, vol originele recepten.

Mango's worden de nieuwe chocolade

Mango's worden de nieuwe chocolade

Onderzoekers van de Universiteit van Bangor ontdekten dat mangoboter alle nodige kwaliteiten heeft om cacaoboter te vervangen. Dat is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers want cacao wordt schaars, waardoor kwaliteitschocolade een delicatesse dreigt te worden.

Waarom chocolade als ontbijt een goed idee is

Waarom chocolade als ontbijt een goed idee is

Wij zijn voorstander van chocolade op elk moment van de dag, maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat chocolade als ontbijt je hersenen een echte boost kunnen geven.

Video: zo wordt chocolade op ambachtelijke wijze gemaakt

Video: zo wordt chocolade op ambachtelijke wijze gemaakt

Enig idee hoe chocolade op een ambachtelijke manier wordt gemaakt? Andy George van How to Make Everything trok naar Mexico om het proces van het begin tot het einde op film vast te leggen.

Van nostalgie tot schuldgevoel: chocolade speelt in op onze emoties

Van nostalgie tot schuldgevoel: chocolade speelt in op onze emoties

Wij popelen om zondag eitjes te rapen én te verorberen, dus het resultaat van dit onderzoek verbaast ons niet helemaal. Verschillende soorten chocolade roepen verschillende emoties op, ontdekte bio-ingenieur Sara De Pelsmaeker van Universiteit Gent.

Chocolade voor fijnproevers: een handleiding

Chocolade voor fijnproevers: een handleiding

Vandaag is chocolade veel meer dan een lekkernij voor kinderen. Steeds meer neemt het een plek in als luxeproduct waarvan kenners aan de hand van de smaak kunnen bepalen waar de cacaoboon vandaan komt. Dankzij deze handleiding word ook jij chocolariër!