Chocolade: what's not to like? Wel... heel wat eigenlijk, want cacaoboeren worden vaak uitgebuit. Gelukkig is er beterschap in zicht! En daarover brengen wij jou graag op de hoogte in dit dossier.
Overheid, bedrijven, ngo's, vakbonden en universiteiten: elke speler in de Belgische chocoladesector belooft vandaag om zich actief in te zetten voor een duurzamer product. De focus ligt op een leefbaar inkomen voor boeren, maatregelen tegen ontbossing en steun aan een Europese regelgeving.
Wat begon in 2005 als journalistieke verontwaardiging over slavernij in de cacaosector, is momenteel het populairste chocolademerk van Nederland. Onze Noorderburen willen met Tony's Chocolonely honderd procent slaafvrije chocolade produceren. Hoe ver staan ze daarmee?
Mondelez is een van de grootste chocolademakers ter wereld. Wat betekent het als zo een grote speler inzet op duurzaamheid? We vroegen het aan Cathy Pieters, de directeur van het Cocoa Life programma: 'Ik moet ervoor zorgen dat de wereld waarop ik mijn dochters heb gezet een aangename plek blijft om te leven.'
Van 4 tot 14 oktober roept Fairtrade Belgium op om te protesteren tegen oneerlijke handel. Directeur Nicolas Lambert legt uit waar de ngo voor staat. 'Het is geen koloniaal systeem; de boeren zitten mee aan tafel en drukken hun noden uit.'
Een van de bekendste labels die op chocolade prijken is Fairtrade. Maar wat wil dat precies zeggen? Wij spraken met Karlien Wouters van Fairtrade Belgium en helderden deze vraag voor jullie op.
Hoor wie klopt daar kind'ren? Tijdens een trip naar Ivoorkust konden we met eigen ogen zien welke uitdagingen op de deur kloppen van de cacaosector: afrekenen met kinderarbeid, armoede en milieuproblematiek staan met stip op één.
Chocolade eten, een misdaad? Dat vond onderzoeksjournalist Teun van de Keuken jaren geleden alleszins wel. Dit is het bijzondere verhaal van Tony's Chocolonely, het fair chocolademerk dat streeft naar een afschaffing van slavernij. (Want ja, die is er anno 2017 nog steeds.)
Ontdek alles over de oorsprong van chocolade in Mexico, wandel door Sydney aan de hand van enkele bijzondere choco-hotspots, bezoek het 'Casa del Cioccolato' in Perugia.... Expedia speurde de wereld af naar verrassende plekjes voor chocoladeliefhebbers.
We lezen het wel vaker: chocolade is met uitsterven bedreigd. Een straffe uitspraak, maar niet helemaal onterecht. Als de industrie niet verandert, geven de toekomstige cacaoboeren er immers de brui aan. Wij reisden naar Ivoorkust en zagen met eigen ogen welke uitdagingen de industrie moet aanpakken.
Chocolade is er om iederéén blij mee te maken, en dat geldt ook voor wie het produceerde. Laat een groot kinderfeest dus niet overschaduwen door te kiezen voor chocolade waarmee uitbuiting gemoeid ging. Deze merken tonen dat het anders kan.
Een nieuwe grijze week. Het heeft gevroren. Een vervelende dag op het werk of juist een stevige boswandeling. Hoeveel redenen heb je nog nodig om jezelf te trakteren op een kop dampende chocolademelk? We geven je er alleszins nog een: dit artikel, vol originele recepten.
Tony's Chocolonely is op weg naar 100% slaafvrije chocolade. Want aan chocolade hoort geen vieze bijsmaak te zitten. In hun kantoor in Amsterdam openen ze nu ook voor het eerst een chocoladewinkel.
Onderzoekers van de Universiteit van Bangor ontdekten dat mangoboter alle nodige kwaliteiten heeft om cacaoboter te vervangen. Dat is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers want cacao wordt schaars, waardoor kwaliteitschocolade een delicatesse dreigt te worden.
Wij zijn voorstander van chocolade op elk moment van de dag, maar een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat chocolade als ontbijt je hersenen een echte boost kunnen geven.
Enig idee hoe chocolade op een ambachtelijke manier wordt gemaakt? Andy George van How to Make Everything trok naar Mexico om het proces van het begin tot het einde op film vast te leggen.
Wij popelen om zondag eitjes te rapen én te verorberen, dus het resultaat van dit onderzoek verbaast ons niet helemaal. Verschillende soorten chocolade roepen verschillende emoties op, ontdekte bio-ingenieur Sara De Pelsmaeker van Universiteit Gent.
Waar blijft de enthousiaste Belgische chocolademeester de inspiratie toch halen? Wij trokken naar zijn atelier voor een rondleiding en gesprek. 'Voor mij is het iedere dag feest: chocolade is mijn passie.'
Vandaag is chocolade veel meer dan een lekkernij voor kinderen. Steeds meer neemt het een plek in als luxeproduct waarvan kenners aan de hand van de smaak kunnen bepalen waar de cacaoboon vandaan komt. Dankzij deze handleiding word ook jij chocolariër!
De 100% biologische rauwe chocolade van Lovechock is sinds kort ook verkrijgbaar in België. Maar wat is dat nu precies, rauwe chocolade? Wij spraken met bezielsterLaura de Nooijer over de kracht van cacao en het respect voor mens en natuur.