Doe het met stoemp

Voor een winterse stamppot of stoemp heb je aardappelen, groenten, wat water en ontwikkelde armspieren nodig. Het resultaat is goedkoop, gezond en lekker!

Vele wintergroenten zijn perfect te verwerken tot een gemakkelijk te bereiden en door iedereen gewaardeerde stamppot of stoemp. In alle gevallen spelen aardappelen de hoofdrol. De aardknollen worden geschild, in grove stukken gesneden en met groenten in water gekookt. Daarna gaat het kookvocht overboord en worden aardappelen en groenten warm in grove stukken geprakt met behulp van een ‘stamper’ of ‘stoemper’.

Het op smaak brengen gebeurt met zout en peper. Een klontje boter, een pollepel bakvet in een kuiltje of een scheut olijfolie doet wonderen. Daarna wordt de stamppot of stoemp onmiddellijk geserveerd in hete borden. De porties die worden uitgeschept zijn royaal en meestal wacht er bij de stamppot of stoemp een of andere verse worst, schouderstuk of stoofvlees als begeleidende beloning.

Eindeloze variatie

Een lekker voorbeeld: stamppot van aardappelen en andijvie met uitgebakken spekjes en braadjus. Meestal worden de gekookte aardappelen gestampt met rauwe, fijngesneden andijvie. Hete bliksem, ook wel ‘hemel en aarde’ genoemd, is populair bij onze noorderburen. De naam staat voor stamppot op basis van uitgebakken spek, gebruinde ui, in stukken gesneden aardappels, grove stukken stoofappel en kruiden. Een hete bliksem wordt geserveerd met bloedworst. Stamppot met boerenkool is een andere culinaire evergreen uit het noorden, die steevast wordt opgediend met rookworst (liefst van de Hema) of metworst.

Ook lekker is een stamppot van gekookte aardappelen en blaadjes jonge spinazie of waterkers (beide bij voorkeur rauw) met gebakken spekjes en pijnboompitten. Bij stamppot van zuurkool serveert men meestal rookworst of andere gerookte vleeswaren, liefst van het varken. De zuurkool moet apart van de aardappelen worden gekookt, anders worden de aardappelen door de invloed van het zuur uit de kool moeilijk gaar.

De vermaarde Vlaamse hutspot mag men niet bij de stoemp of stamppot rekenen: de ingrediënten worden wel samen gegaard maar niet gestampt! Andere groenten die zich goed lenen om in een stamppot te gebruiken zijn spruiten, raapstelen (rauw in het voorjaar), snijbonen, prei, spitskool, koolraap, savooiekool, rode kool, postelein of bleekselderij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content