Dit zit er best in je voorraadkast als je geen fabrieksvoeding wil eten

Wat zit er in je voorraadkast als je geen fabrieksvoeding wil eten? © Getty
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Wie zo min mogelijk hyperbewerkte voeding wil eten, heeft maar best een goed gecureerde voorraadkast met producten die lang bewaren. Met deze producten in huis kan je heel wat kanten uit.

Ingrediënten die lang bewaren
  • Havervlokken (de ouderwetse, onbewerkte soort) 
  • Olijfolie van goede kwaliteit 
  • Azijn 
  • Verschillende soorten ongezouten en niet-geroosterde noten 
  • Verschillende soorten zaden en pitten, zoals chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
  • Noten- en zadenpasta zonder additieven 
  • Bloem en meel (zonder verbeteraars) 
  • Droge peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten en linzen. Er bestaan ook peulvruchten in blik/glazen potten zonder additieven, maar die zijn eerder uitzonderlijk. Kijk het etiket dus goed na. 
  • Rijst
  • Quinoa
  • Pasta (kijk op het etiket of er geen onnodige ingrediënten aanwezig zijn) 
  • Volle biomelk 
  • Gedroogd fruit 
  • Honing
  • Esdoornsiroop (ook bekend als ahornsiroop)
  • Suiker 
  • Gedroogde kruiden. Hier kan je veel kanten mee uit.
  • Cacaopoeder (kijk op het etiket of het pure cacao is, zonder suiker of zoetstoffen) / cacao nibs 
Met verse gember geef je smaak aan allerlei gerechten © Getty
Producten die geen maanden bewaren, maar wel enkele weken goed blijven
  • Aardappelen/zoete aardappelen (bewaar ze op een donkere, droge en koele plek) 
  • Ui/sjalot
  • Look 
  • Volle, pure biologische yoghurt zonder additieven (koel bewaren)
  • Biologische eieren 
  • Verse gemberwortel 
  • Verse kurkumawortel 
  • Biologische boter (koel bewaren)
Maak een grote portie verse tomatensaus en vries enkele porties in voor later © Getty
Dit moet je in je vriezer hebben
  • Fruit (tip: zijn je bananen bijna overrijp? Leg ze met schil en al in de vriezer en haal ze eruit wanneer je bananenbrood, havermoutpap of een smoothie wil maken) 
  • Verse soep
  • Zelfgemaakte tomatensaus 
  • Voor de zoetebekken: ambachtelijk ijs
  • Geweekte en gekookte peulvruchten
  • Zelfgemaakte bouillon (kan je in een ijsblokjesvorm bewaren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content