Dit zijn de lekkerste kookboeken van 2017

© Getty Images/iStockphoto

De strijd is gestreden: de beste kookboeken van het jaar zijn bekend gemaakt. Al op zoek naar een kerstcadeautje of ben je zo’n persoon die recepten al bijna proeft door een boek te doorbladeren? Dan wil je misschien wel deze boeken eens van naderbij bekijken…

De Kookboek van het Jaar 2017 Vakjuryprijs ging naar het vegetarische kookboek The Green Kitchen at Home van David Frenkiel en Luise Vindahl. Het koppel achter de blog Green Kitchen Stories was met het boek niet aan haar proefstuk toe, want eerder verschenen al vier andere The Green Kitchen-boeken. Frenkiel won eveneens de award voor beste kookboekenfotograaf, -vormgever en -stylist.

De jury motiveerde haar keuze voor het boek: ‘Het is knap dat David Frenkiel en Luise Vindahl kans zien om een fijn kookboek te maken voor zowel mensen die vegetarisch eten misschien nog een beetje eng vinden, als voor degenen die al jaren vlees- en visloos eten en wel wat nieuwe inspiratie kunnen gebruiken. Ze hebben de vegetarische keuken naar een hoger niveau getild.’

Andere prijzen

Een unicum op de elfde editie van de Kookboek van het Jaar-verkiezing: voor het eerst heeft een auteur twee jaar na elkaar een prijs gewonnen. Auteur en Nederlandse mediapersoonlijkheid Jord Althuizen won vorig jaar nog de prijs van de vakjury met zijn boek Smokey Goodness, dit jaar wordt hij beloond door het publiek. Smokey Goodness 2 haalde een overweldigend aantal stemmen in de Gouden Garde Publieksprijs.

Ook voor het meest duurzame kookboek van het jaar is een ereplaats voorzien. Dit jaar werd dat Empty the Fridge van Jennifer Schleber, een boek vol originele recepten met restjes, weetjes over voedselverspilling en handige bewaartips. De prijs werd uitgereikt door het Slow Food Youth Network.

Vorig jaar wonnen naast Smokey Goodness van Jork Althuizen, ook nog de boeken Zuur van Bas Robben en Bonen van Joke Boon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content