Voorgerecht 6 tot 19 euro, hoofdgerecht 16 tot 38 euro.
...

Voorgerecht 6 tot 19 euro, hoofdgerecht 16 tot 38 euro. Kleine Gust of Grote Gust? Dat is zowat de enige vraag waarop gasten in deze bistro boven het gastronomisch restaurant Table d'Amis een antwoord moeten zoeken: heb je weinig honger, dan ga je voor een gerechtje uit het Kleine Gust- gedeelte van de kaart, van een gegrilde witte pens tot een bordje escabeche van makreel met tomaat. Bij grote honger helpt Grote Gust. Dat deel van de kaart voorziet chef Matthieu Beudaert van steviger porties, zoals kabeljauw met coulis van tomaat of een haantje met cider en seizoensgroenten. Wie nog grotere honger heeft, kan kiezen uit een lijst nevengerechten, van gegrilde bloemkool tot frieten met mayonaise. Met zijn open keuken, losse sfeer en kleine houten tafels weet Gust bovendien helemaal het DNA van een hedendaagse bistro te vatten. Je kunt hier snel een hapje eten, maar wie wil, kan ook een hele avond doorbrengen met Kleine en Grote Gusten. Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, gastrobargust.be. Zondag en maandag gesloten.Viergangendiner 51 euro, vijfgangendiner 60 euro. Tiana Moretti en Alexander Reniers hebben in de beste restaurants van België gewerkt, maar toch houden ze zich in hun eigen zaak ver van grote degustatiemenu's en een uitgebreide kaart. Je kunt hier komen ontbijten, kiezen uit een reeks antipasti met een glas wijn of gewoon voor een snelle pasta gaan. In de namiddag is er gebak en koffie - geen slecht idee voor een restaurant tussen de winkelstraten. Alsof die lange werkdag nog niet genoeg is, bouwt het koppel het restaurant met zijn open keuken en lange wit- marmeren toog 's avonds om tot een 'echt' restaurant waar gasten één menu eten. Daaraan valt inderdaad te merken dat chef Alexander Reniers onder meer bij het Hof van Cleve gewerkt heeft. 's Morgens nog koffie met een croissant, 's avonds makreel/ ponzu/avocado! Aldestraat 20, 3500 Hasselt, osteriamoretti.be. Dinsdag en woensdag gesloten. Voorgerecht 19 tot 22 euro, hoofdgerecht 17 tot 32 euro. Dit sympathieke restaurant, met zijn verweerde houten plafond, brute muren en een kleine toog, is een project van twee ex-werknemers van driesterrenrestaurant Hertog Jan. Maar Pieter Fraeyman (de sommelier) en Karel Van Oyen (de chef) houden het hier veel bescheidener: zij willen complexloos lekker eten en drinken serveren. Van Oyen beperkt zijn borden tot een viertal producten, maar toch weet hij creatief voor de dag te komen. Zo serveert hij kippenlever en forel met witloof, duindoornbes en peperkoek. Een ander goed idee is dat gasten hier zelf ook bijgerechten kunnen kiezen. Zo kun je een duifje combineren met aardappelmousseline of een van de vijf andere garnituren. Op het krijtbord heeft Pieter Fraeyman interessante flessen genoteerd, al doet hij zelf ook dienst als wandelende wijnkaart. Hoogstraat 7, 9770 Kruishoutem, vinto.restaurant. Zondag en maandag gesloten. Lunch 24,50 euro, businesslunch 34,50 euro, menu vanaf 50 euro, hapjes 6 tot 20 euro, hoofdgerecht 20 tot 38 euro. Met een terras op een binnenplaats, sympathieke gerechten en een swingende sfeer baten de vrienden Matthias Devos en Jakob Everaert een van de hipste adressen van Gent uit. Vanuit hun open keuken sturen ze sharingbordjes de zaal in die hun inspiratie uit uiteenlopende eetculturen halen. Zo kun je hier een Spaanse combinatie van pulpo en chorizo eten - met een crème van witte bonen - maar ook een bordje hummus of Thaise visburgers. Bij een smakelijke bol burrata komen wat beetgare groenten, pesto en pijnboompitten. Het restaurant ligt achterin, aan de straatkant is Vos ook een koffiebar, open van het ontbijt tot de late namiddag. De wijnkaart is beperkt maar met zorg geselecteerd en wordt opgeleukt met bijzondere bieren van kleine brouwerijen. Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent, vos.gent. Zondag en maandag gesloten. Gerechten 9 tot 23 euro, je deelt een aantal gerechten per tafel. Voor 40 euro stelt de chef een selectie samen uit de kaart. Sander De Saegher was jarenlang maître en sommelier bij Graanmarkt 13, het restaurant van chef Seppe Nobels. Maar sinds kort staat hij zelf achter de potten in zijn eigen bistro op het Antwerpse Eilandje en neemt zijn verloofde Valentine Ide de zaal voor haar rekening. De kaart is een feest om uit te kiezen: kleine seizoensgebonden gerechten om te delen, die op tafel komen volgens het ritme van de keuken. Denk aan een rundertartaar met aardappelwafeltjes, zelfgemaakte ravioli gevuld met paddenstoelen en overgoten met salieboter of een bordje zilte en sappige palourdes. Als de tarte tatin op de kaart staat, aarzel dan geen seconde. Dit stukje taart is succulent en zul je je nog lang heugen: lauw, met een dunne korst en een subtiele gebrande toets. De flessen van de uitgebreide wijnkaart staan uitgestald in een mooie wijnkast in de zaal. Vraag de gastvrouw om raad als je niet kiezen kunt. Kribbestraat 15, 2000 Antwerpen, bistrotlilot.be. Zondag en maandag gesloten. Hapjes 6,50 tot 16 euro.Een barista en een kok die samen een bar openen waar je natuurlijke wijnen kunt drinken en hartig toogvoer kunt proeven, maar ook een lekker bakje koffie met een stuk zelfgebakken taart: dat klinkt toch als de uitgelezen plek om de dag te laten verglijden? Zeker als je weet dat de wijnen van Edelrot van kleine domeinen komen, beheerd door eigenzinnige wijnbouwers. Ze kiezen expliciet voor wijnmakers die het gebruik van pesticiden, herbiciden en andere chemische toevoegingen vermijden. Op de hapjeskaart vind je charcuterie, lokale kazen, brood, zelfgemaakte tapenades en ingelegde groenten. Achter de kleine wijnbar vind je een al even klein koertje waar het in de zomer gezellig aperitieven is. Steendam 64, 9000 Gent,wijnbar-edelrot.be. Zondag en maandag gesloten. Dagschotel 14 euro, cicchetta 5 tot 12 euro.Het sleutelwoord is cicchetti, kleine hapjes, maar dan zoals ze worden geserveerd in de Venetiaanse barretjes. Zeg maar lekkernijen om duimen en vingers bij af te likken. Voor 5 euro heb je hier al een heerlijke Pink Chicken, een Braziliaans broodje van maniokmeel met kipreepjes, chioggia-rode biet en munt. Daarbij hoort een mooie drankenkaart, waarop iedereen zijn gading vindt, met bieren van de tap van Brouwerij Dupont (Saison, Blanche, Rédor), cocktails (moscow mule, negroni), huisgemaakte kombucha en vooral een verleidelijk gamma natuurlijke wijnen (Domaine Mosse, Alessandro Viola, Domaine Yoyo). Lesbroussartstraat 118, 1050 Brussel, citronpoilu.be. Maandag en dinsdag gesloten.Gerechten 7 tot 15 euro. Oude wandtegels, een speciaal rek voor de cru's, gepatineerde barkrukjes, epoque-lampen, houten tafels: deze 'kelder' straalt alvast sfeer uit. Dat is te danken aan Filippo La Vecchia, de stijlvolle, tot in de nek getatoeëerde eigenaar van de Osteria Romana, het gereputeerde restaurant naast de deur. Zijn onconventionele aanpak doet denken aan Le Dauphin van Iñaki Aizpitarte in Parijs. In plaats van de gebruikelijke antipasti krijg je hier unieke creaties voorgeschoteld, zoals voortreffelijke kroketjes van kalfszwezerik met bottarga en salie, dunne plakjes wit spek op brood, een smeltende caponata van aubergines of rocamadour, een geitenkaasje met truffel, honing en pollen. En dan is er nog een uitgelezen selectie Italiaanse wijnen (Rocca delle Macie, Fratelli Alessandria). Legrandlaan 13, 1050 Brussel. Zaterdag en zondag gesloten.Reken op 30 tot 40 euro.Er werd lang gedacht dat Aziatische gerechten en wijn niet met elkaar te verzoenen zijn. Maar daar komt verandering in. Maru levert het klinkende bewijs dat het kan, bijvoorbeeld met een chablis van De Moor, Domaine Valette of de voortreffelijke wijnen van Julien Guillot. De langwerpige ruimte doet denken aan een uitgepuurde kantine met veel heldere tinten: eik, teenwilg, bamboe. Het motto is sharing, en dat doe je onder meer met uitmuntende crêpes met lente-uitjes en zeevruchten, met pajeon (imposante gestoomde ravioli met veel look), met jinmandu of yukhwe bi-bimpap, een rijstgerecht dat wordt geserveerd in een kom van gloeiend hete vulkaansteen, afgewerkt met rauw rundvlees, groenten en een eidooier.Waterloosesteenweg 110, 1050 Brussel. Maandag gesloten.Gerechten 10 tot 16 euro.In een prachtig huis in het Waals-Brabantse Lasne leeft een eigenzinnig duo op ongedwongen wijze zijn culinaire fantasieën uit. Wij lieten ons verleiden door het mooie kader over twee etages, de krukjes met tartanbekleding, de vriendelijke bediening en de onvermoeibare Berkel-snijmachine. Vanuit de bescheiden open keuken vertrekken allerlei gerechtjes, verwijzend naar opgefriste klassiekers -stijl Ottolenghi, van gerookte aubergine met granaatappel, via de zeer artisanale, diervriendelijke fijne Belgische vleeswaren van Dierendonck, tot de onovertroffen grijze garnalen. Als kers op de taart pakt dit dynamische stel nog uit met sublieme natuurlijke wijnen, met namen zoals Alessandro Viola en Domaine Jolly Ferriol. Klassiek én gedurfd. 7, route de Genval, 1380 Lasne, minnie-frenchie.be. Zondag en maandag gesloten. Hoofdgerecht 16 euro.Voor hapjes, wijnen en gerechten uit de Kameroense keuken moet je in Charleroi zijn. Hier vind je heerlijke fijngesneden vleeswaren, artisjokharten in azijn, samosa met gevogelte - heerlijk bij het aperitief. De eigenaar heeft zeker wijn- kennis. Op de kaart staan Château de Bellet, Gauby, Pinard, Trapet, Domaine de Trévallon, maar ook prestigieuze bubbels (Pol Roger). Maar dé grote troef is wel Clarisse. Ze laat zich inspireren door haar geboorteland Kameroen en maakt kip DG (voor Directeur Général) met gulle hoeveelheden groenten en specerijen, haar eigen versie van chili con carne en een heerlijke kalfs- lever zoals in Yaoundé. 36, place de la Digue, 6000 Charleroi, lecribbi.be. Zondag en maandag gesloten. Lunch 20 euro, snacks 6 tot 17 euro, gerechten 12 tot 22 euro.Pépite is een pareltje: een gas- tronomisch sterrenrestaurant dat een pretentieloos eethuis werd. Dat hebben we te danken aan Catherine Mathieu, die haar Pépite met heel veel smaak heeft ingericht. Van de kaarsen tot de schorten, de kelder met gewelf en een schuifraam met uitzicht op de straat, niets werd aan het toeval overgelaten. Dat geldt ook voor de wijnen, die gaan van Coche-Dury en Dagueneau tot meer betaalbare flessen, als Gilles Azzoni of de zeer goed te smaken wijnen van Anthony Tortul. In de keuken staat de 24-jarige chef Kevin Perlot, van wie we zeker nog veel zullen horen. Zalig was de zalm met mango en Griekse yoghurt, maar élk gerecht dat aan de verbeelding van de chef is ontsproten is een verrukkelijke ontdekking: de tartaar van forel met sap van groene appel, lavaswortel en avocado, om maar iets te noemen. 44, rue Notre-Dame, 5000 Namen, pepite-resto.be. Zaterdag en zondag gesloten.