Dit zijn de 20 meest verslavende voedingsmiddelen (volgens een studie)

© /

Een Amerikaanse studie lijstte de 20 meest verslavende etenswaren op, met helemaal bovenaan: de onweerstaanbare pizza.

Het onderzoek werd geleid door wetenschappers van de universiteit van Michigan en bestond uit twee delen. Een experiment werd uitgevoerd bij een representatieve groep studenten studenten tussen 18 en 23 jaar wiens gedrag en houding werd onderzocht, terwijl tweede groep bestaande uit 18 tot 64-jarigen een andere methodologie werd opgelegd.

De uiteindelijke resultaten van beide studies toonden slechts enkele verschillen, maar de voedingsmiddelen die het meest verslavend werken, staan buiten kijf, zo blijkt. ‘Ze vertonen gelijkenissen met de klassieke verslavende middelen’, klinkt het. ‘Ze hebben meer kans om een verslavende biologische of gedragsmatige reactie te ontlokken, de zogenaamde beloningsstoffen die in de hersenen vrijkomen en een gelukzalig gevoel met zich meebrengen.’

Eetgewoontes kunnen variëren naargelang het land. Maar toch, de meesten onder ons kunnen het beamen: een stuk pizza (of twee, of drie) smaakt elk moment van de dag; chocolade maakt gelukkig en minder humeurig (althans, zo voelt het aan); een zak chips – groot of klein – moet er meestal in een keer aan; en een gevulde koekendoos overleeft het (in het beste geval) een paar uren. Vaak zeggen we voor de grap dat deze etenswaren verslavend zijn. Maar volgens het onderzoek kan het ook écht. En dan hebben we het nog niet over ijsjes, frisdrank en de onweerstaanbare frieten.

De 20 meest verslavende voedingsmiddelen volgens het onderzoek

1. Pizza

2. Chocolade

3. Chips

4. Koekjes

5. IJs

6. Frieten

7. Cheeseburger

8. Frisdrank

9. Cake

10. Kaas

11. Spek

12. gefrituurde kip

13. Zoete broodjes

14. Popcorn

15. Cornflakes

16. Snoepjes

17. Steak

18. Muffins

19. Nootjes

20. Eieren

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content