Dit worden de 100 invloedrijkste chefs in 2017

Chef Alain Passard controleert de groenten op het dak van zijn driesterrenrestaurant L'Arpège. © REUTERS

Het culinair magazine Le Chef sinds 2015 jaarlijks een lijst op van 100 chefs die het komende jaar een bepalende rol zullen spelen in de culinaire wereld. Voor 2017 verwacht Le Chef dat fransman Alain Passard (L’Arpège) de leidende figuur zal zijn. Er staan ook vier Belgen in de lijst.

Geen gebrek aan lijsten van beste restaurants of vernieuwende chefs, maar deze 100 Chefs is toch een interessante: het is namelijk de enige lijst waarbij de rangschikking van uit de culinaire wereld zelf komt, in plaats van uit een redactie. Le Chef vroeg aan de 534 twee- en driesterrenchefs over de hele wereld welke vijf concullega’s volgens hen het meest bijdragen aan de waarden van het beroep, een onmiskenbare keuken creëren en in welk restaurant je absoluut moet zijn geweest. Op basis van die antwoorden stelde het magazine nu een lijst samen van 100 chefs.

Die staat bol van de Franse namen, maar ook andere landen maken steeds meer hun opwachting. Zo is het de eerste keer dat Nederland (Jonnie Boer, De Librije) en Denemarken (Rene Redzepi, Noma) in de top 10 voorkomen. Om België te zien verschijnen, moet je even zoeken: Peter Goossens (Hof van Cleve) staat op plaats 43, Sergio Herman (The Jane) volgt op plaats 53, Gert De Mangeleer (Hertog Jan) staat op plaats 67 en Kobe Desramaults (In de Wulf, of zoals Le Chef het zelf schrijft: In the Wulf) wordt wereldwijd als 86e-invloedrijkste chef gezien.

De top 10 ziet er uit als volgt:

1. Alain PASSARD – L’Arpège (Parijs, Frankrijk)

2. Martin BERASATEGUI – Restaurant Martin Berasategui (Lasarte Oria, Spanje)

3. Pierre GAGNAIRE – Restaurant Pierre Gagnaire (Parijs, Frankrijk)

4. Michel BRAS – Le Suquet (Laguiole, Frankrijk)

5. Seiji YAMAMOTO – Nihonryori Ryugin (Tokyo, Japan)

6. Éric FRECHON – Épicure (Parijs, Frankrijk)

7. Jonnie BOER – De Librije (Zwolle, Nederland)

8. Rene REDZEPI – Noma (Kopenhagen, Denemarken)

9. Emmanuel RENAUT – Flocons de Sel (Megève, Frankrijk)

10. Joan ROCA – El Celler de Can Roca (Gerona, Spanje)

Bekijk hier de volledige lijst van 100 chefs. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content