Dit is de nieuwe Vis van het Jaar: tongschar

© Getty Images/iStockphoto

De tongschar is verkozen tot Vis van het Jaar. Met die campagne belicht het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) ieder jaar een noordzeevis. Het is na 1997 en 2008 al de derde keer dat de tongschar uitgeroepen werd tot Vis van het Jaar. Hoog tijd dat je hem nu wel leert kennen dus.

Slechts 2,2 procent van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar tongschar, goed voor 116 ton. De aanvoer bedroeg echter 705 ton, en bekleedt de zesde plaats van de meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse visveilingen: hoogste tijd om het fijne product van eigen bodem te leren appreciëren.

De tongschar behoort ondanks wat zijn naam doet vermoeden niet tot de tongsoort, maar wel tot de pladijssoort. Het is een platvis met een grootte van ongeveer 40 centimeter en een bruin-oranje vel. Hij wordt voornamelijk bevist in de Noordzee en Keltische Zee. Uit onderzoek blijkt dat de populatie niet overbevist wordt. De tongschar is dan ook eerder bijvangst.

Succesvolle campagne

De titeluitreiking gebeurde iets later dan vorig jaar omdat nu pas het seizoen van de tongschar echt aanbreekt.

De tongschar is al voor de derde keer Vis van het Jaar. Het gebeurt wel vaker dat bepaalde vissen meermaals Vis van het Jaar worden. VLAM doet dat om die vissoorten terug vers in het geheugen te brengen van het publiek, omdat volgens de organisatie mensen snel teruggrijpen naar de bekende vissoorten.

De campagne kende in het verleden alvast succes: zo ging de hondshaai, de Vis van het Jaar in 2015, in dat jaar opvallend vlotter over de toonbank. De prijs vervijfvoudigde zelfs op zeker moment van 0,5 to 2,5 euro per kilogram: een goede zaak voor de vissers. Maar ook jij kan er wel bij varen, want is een vis uit eigen zee niet de lekkerste die er is?

Aan de slag met tongschar

Jij herinnert je dankzij de Vis van het Jaar-titel weer hoe lekker tongschar is en hebt vanavond nog niets op het menu staan? Probeer dan zeker een van deze recepten!

Gebakken tongschar met zeekraal en tartaar

Tongschar met groene kool en spek

Tongscharfilets met auberginekaviaar en uiensaus

(Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content