Dineren kan inspireren: 3 restaurantinterieurs om te kopiëren in je huiskamer

Vergeet Pinterest. Wie interieurinspiratie zoekt, moet gewoon beter rondkijken op restaurant. Drie nieuwe eetadressen, drie interieurtrends.

RESTAURANT ECLUSE: ECLECTIC CHIC

Waar? Nieuw restaurant op de grote markt van Sluis, Zeeuws-Vlaanderen.

Stijl?Out of Africa meets David Hicks.

Ontwerper? De excentrieke binnenhuisinrichter Geoffroy Van Hulle (Maldegem en Knokke).

Op de kaart? Klassieke gerechten als lunch of diner, maar evengoed verwenkoffie met taart.

Dineren kan inspireren: 3 restaurantinterieurs om te kopiëren in je huiskamer
© Claude Smekens

Home and away

“Ik wou een restaurant bedenken dat anders was dan alle standaardhoreca-interieurs. De inrichting doet je reizen.”

Stamboom

“De koperen palmboom was het uitgangspunt voor de sfeer van het restaurant. De sixties-vloerlamp is gemaakt bij Maison Jansen, een Frans bedrijf dat bekend werd om dit soort exotisch koperwerk.”

Muur en vloer

“De muur achter de palmlamp is een mozaïekwerk van koperen vlakken in diverse formaten, bedacht door Dominique Desimpel uit Knokke. Ook de marmervloer, een mix van donkerbruine Saint Laurent en honingkleurige onyx, komt van hem.”

Gekrompen

“Ook mijn stoffenkeuze is eclectisch. De lange zitbank achteraan is gemaakt van oude kelimtapijten uit Turkije. De Marie’s Corner-stoelen zijn bekleed met gele en bruine wol, die we zo hebben gewassen dat ze gekoekt zijn.”

Beestenboel

“De luipaard in porselein dateert uit de jaren vijftig en is van Italiaanse makelij. Het bedrijf dat zulke beelden produceerde, maakte eigenlijk vooral katten en honden. De luipaarden stonden naar verluidt in het Italiaans paviljoen op Expo 58.”

Gloedvol

“Ik besliste ook mee over de tafels, het bestek en de glazen. De tafels zijn bekleed met vastgenageld leder, een idee dat ik opdeed bij Marokkaanse berbers. De oranje waterglazen pasten mooi bij de goudachtige gloed in het restaurant.”

Offeraltaartjes

“Aan de achterwand hangt een Afrikaanse hoofdtooi met veren. Daarnaast zie je twee Zuid-Amerikaanse kunstobjecten, gemaakt van mallen om zetels te overtrekken. De twee wandsculpturen zijn draagbare altaartjes uit Tunesië, waar je bloemen in offert.”

Boers

“Het plafond in donkerbruine Farrow&Ball-verf is met een kalktechniek aangebracht, vandaar de vlekken, als in een oude boerderij. Ook de muren zijn zo afgewerkt, maar in bleke tinten zie je die textuur minder goed.”

BALLS & GLORY: WARM INDUSTRIAL

Waar? In het Felixpakhuis in Antwerpen. Website.

Stijl? Gezellig lofty.

Ontwerper? Bureau Not Before Ten uit Antwerpen.

Op de kaart? Gehaktballen met surprisevulling.

Dineren kan inspireren: 3 restaurantinterieurs om te kopiëren in je huiskamer
© Piet De Kersgieter
Dineren kan inspireren: 3 restaurantinterieurs om te kopiëren in je huiskamer
© Piet De kersgieter

Living

“Balls & Glory is een laagdrempelig concept. Dat moest vertaald worden in een huiskamerachtig interieur: warm en toegankelijk, maar ook een tikje industrieel.”

Perplex

“De besteltoog is het hart van de zaak: we hebben hem bekleed met klassieke witte tegels. Multiplex komt terug in de kast achter de bar, maar ook in de lange tafels.”

‘Breed with me’

“De hanglampen zijn eigenlijk simpele broedlampen, die we hebben laten lakken in een andere tint. Gekocht op een website voor professioneel landbouwersmateriaal.”

Drievoet

“De stenen vloer is authentiek. Niet elke stoel past hier, vandaar de keuze voor driepotige krukjes die stabieler blijven. We kochten ze online op de Nederlandse site wonenmetlef.”

‘Hang on’

“De multiplextafels zijn op maat gemaakt. Ze rusten niet op de grond, maar zijn zwevend gemonteerd aan de steunpilaren.”

CAFE CHICAGO: NEORETRO

Waar?Café Chicago in Brussel.

Stijl? Kindvriendelijke neoretro.

Ontwerper? Julie Belaen, bezielster van de zaak.

Op de kaart? Ontbijt, dagelijkse brunch, lichte lunch, koffie en afternoon tea.

Dineren kan inspireren: 3 restaurantinterieurs om te kopiëren in je huiskamer
© Jan Verlinde

Barbecue

“De lange banken in multiplex zijn op maat gemaakt door onze schrijnwerker. Klanten noemen ze ‘de barbecues’. Ze zijn geïnspireerd op zitbanken die we ooit aan de Kunstberg zagen.”

Wallpower

“De roze-grijze Belgische marmeren wandtegels installeerden we zelf. We vonden het restlot voor niet veel geld bij een Brusselse marmerhandelaar. De sanseveria’s komen van Dille & Kamille, net als de hangplanten.”

BelgoBelgisch

“We werkten samen met het oer-Belgische opbergkastenlabel Kewlox voor de kasten, klapdeuren en de panelen voor het valse plafond. Je herkent ze meteen aan het iconische ronde gaatje.”

Carrément

“De vierkante tafeltjes zijn gemaakt bij het Brusselse atelier Recyclart. Op het witgelakte metalen frame ligt een blad in hout dat we zelf hebben bekleed met kleurrijke formica.”

Kinderboom

“Rond de totempaal, bekleed met restjes formica, staat een ronde boombank. Die hebben we ook met formica beplakt, zodat kindjes hem kunnen gebruiken als tekenhoek.”

Floorfiller

“Interbeton plaatste onze afgeschuurde okergele granitovloer. Hier en daar zijn nieuwe cementtegels ingewerkt, die ook terugkomen in het terras.”

Nieuw leven

“De koeltoog kochten we tweedehands bij een slager die met pensioen ging. We verbouwden hem compleet en installeerden een nieuwe motor. Nu plaatsen we onze zelfgemaakte taarten erin.”

Stoelendans

“Via Kapaza en 2dehands.be vonden we in een oude cinemazaal in Wallonië oude klapstoelen, die we hebben opgeschuurd en opgefrist. De oude schoolstoelen spotten we bij een opkoper. Anderhalf jaar lang zochten we alle stukken voor dit interieur bij elkaar.”

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content