Deze ingrediënten klinken gezond maar zijn het niet

© -

We weten dat we de etiketten van onze voedingsmiddelen grondig moeten bekijken en dat we moeten oppassen voor transvetten en suikers, maar welke boosdoeners zijn er nog meer? Onderstaande ingrediënten klinken misschien wel gezond, maar zijn het zeker niet!

Natuurlijke kleurstoffen

Door het woordje ‘natuurlijk’ lijken deze een gezonder alternatief voor de inmiddels verboden kleurstoffen tatrazine, zonnegeel, cochenille, amarant en briljantblauw. Goed, ze worden gemaakt van pigmenten die in de natuur voorkomen, maar evengoed is het chemie

Vezels

Geef toe, dit klinkt beter dan “bewerkt zetmeel”, dat in grote hoeveelheden aan toch al zwaar bewerkt voedsel wordt toegevoegd om de kosten van voedzame, maar dure ingrediënten uit te sparen.

Ascorbinezuur

Dit zuur wordt vaak voorgesteld als vitamine C, maar in feite is het een fabrieksproduct, gemaakt door genetaisch gemanipuleerde maïs te fermenteren en bloot te stellen aan een hele reeks chemische reacties.

Runderproteïne

Hoe natuurlijk klinkt dit? In feite gaat het om collageen, onttrokken aan dierenkarkassen, tot poeder vermalen en toegevoegd aan andere vleesresten. Zo vergroot het eiwitgehalte op het etiket, terwijl het lekker plakt en in combinatie met water echt vlees vervangt.

MAP of “verpakt onder beschermende atmosfeer”

Dit slaat op voedsel, vergast in bewerkte lucht. ‘Vers’ betekent gewoon ‘langer houdbaar’. De bewerking neemt ook de onsmakelijke geur weg die fabrieksvoedsel vaak heeft.

Vorige week is bovendien bekend geworden dat de Franse schrijfster Corinne Gouget al in de maand juni zelfmoord heeft gepleegd. Ze zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek.

Will Jansen, haar Nederlandse uitgever, verklaart het volgende:

“Tot onze verbijstering hebben we gehoord dat Corinne Gouget, schrijfster van het succesvolle boekje Wat zit er in uw eten? al in de maand juni een einde aan haar leven gemaakt heeft. Er gaan geruchten in de Franse pers dat er eerder sprake zou zijn van moord. Het onderzoek is nog steeds lopende.

Bij een bezoek aan ons land, sprak zij uitvoerig over de nare dingen die haar zijn overkomen. Met name haar ex-echtgenoot bezorgde haar veel ellende. Hij is werkzaam bij een grote voedselproducent en waarschuwde haar hun twee kinderen bepaalde producten niet te eten te geven. Daarop is zij verder gaan zoeken naar de herkomst en toepassing van allerlei voedseladditieven, vaak bekend onder een E-nummer, met het gidsje Additifs Alimentaires als resultaat.

In Nederland zijn er daar nu al ruim 215.000 van verkocht. In Frankrijk ongeveer evenveel. Zoals zij vertelde, waren haar acties de voedingsindustrie een doorn in het oog. Op last van een rechter, werden haar twee dochters bij haar weggehaald. “Krankzinnig”, oordeelde de rechter en haar werd ieder contact met haar dochters verboden.

Als dat werkelijk het oordeel was, hebben wij van die krankzinnigheid niets van gezien, toen ze hier was. Wel zagen wij een vrouw die vastbesloten was de gevaren van de toepassingen van al die E-nummers aan de kaak te stellen èn een vrouw die hunkerde naar haar kinderen.

Zij zag in het oordeel van de rechtbank een complot van de Vrijmetselarij. Haar man was vrijmetselaar, evenals de rechter en zelfs haar eigen advocaat was lid daarvan. Een vriendin en medestrijder kwam om het leven door een (verdacht) vliegtuigongeluk. Gouget vloog daarom niet meer. Ze werd hoe langer hoe achterdochtiger en verhuisde voortdurend. De verdachtmakingen naar haar man en de Vrijmetselarij waren voor ons tamelijk complex en verwarrend.

Wat er van waar is, is niet aan ons. Wij vinden het verdrietig dat ze er niet meer is en hopen dat haar geest nu meer rust heeft.”

Lees ook: De onsmakelijke waarheid: wat zit er in ons eten?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content