Deze gamechangers hebben de toekomst van ons eten mee in handen

© Getty Images/iStockphoto

Aan de vooravond van Wereldvoedseldag werd in Nederland de Food100 bekendgemaakt, een lijst met daarin de honderd meest toonaangevende voedselveranderaars van vandaag en morgen. Van bedrijven die soep maken met kromme groenten tot wetenschappers: een beknopt overzicht.

De afgelopen weken is de onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim vierhonderd aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn vijftig changemakers jonger dan dertig en vijftig gamechangers ouder dan dertig geselecteerd. Allemaal hebben ze gemeenschappelijk dat ze innovatief zijn, iets veranderen aan het huidige voedingssysteem zodat dat duurzamer kan worden en dat ze hun kennis willen delen.

Gisteren maakte de jury de lijst bekend. Wij presenteren je alvast een selectie van opmerkelijke initiatieven.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het westerse voedingspatroon speelt daarbij een grote rol en het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Lisanne van Zwol – Kromkommer

Wereldwijd wordt zeker dertig procent van ons eten verspild, terwijl er veel plekken zijn in de wereld waar honger heerst. Kromkommer wil de verspilling in de productie een halt toeroepen door groenten die er niet perfect recht uitzien of net niet genoeg glanzen een nieuwe bestemming te geven. ‘Lelijke’ groenten, dat proef je toch niet in soep? Daarom verkoopt het bedrijf bereide soepen en kerstpakketten.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het westerse voedingspatroon speelt daarbij een grote rol en het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Jeroen Willemsen – Green Protein Alliance

Jeroen is de drijvende kracht achter de Green Protein Alliance, een groep die tal van voedingsbedrijven omvat. De GPA is een vernieuwend samenwerkingsverband van partijen die werken aan het versnellen van de eiwittransitie: de overgang naar een samenleving die voor haar eiwitbehoefte voornamelijk van duurzame, plantaardige bronnen afhankelijk is.

Lisanne van Zwol – Kromkommer

Wereldwijd wordt zeker dertig procent van ons eten verspild, terwijl er veel plekken zijn in de wereld waar honger heerst. Kromkommer wil de verspilling in de productie een halt toeroepen door groenten die er niet perfect recht uitzien of net niet genoeg glanzen een nieuwe bestemming te geven. ‘Lelijke’ groenten, dat proef je toch niet in soep? Daarom verkoopt het bedrijf bereide soepen en kerstpakketten.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het westerse voedingspatroon speelt daarbij een grote rol en het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Ruud Zanders – Kipster

Ruud is al jarenlang dé innovator en aanjager op het gebied van pluimveehouderij. Het doel? De kippenhouderij drastisch milieu-, boer- en diervriendelijker maken. Zijn stalconcept wordt door experts geprezen als meest duurzame van Europa, en wellicht ook van de wereld. Naast eieren verkoopt Kipster ook burgers van de haantjes.

Jeroen Willemsen – Green Protein Alliance

Jeroen is de drijvende kracht achter de Green Protein Alliance, een groep die tal van voedingsbedrijven omvat. De GPA is een vernieuwend samenwerkingsverband van partijen die werken aan het versnellen van de eiwittransitie: de overgang naar een samenleving die voor haar eiwitbehoefte voornamelijk van duurzame, plantaardige bronnen afhankelijk is.

Lisanne van Zwol – Kromkommer

Wereldwijd wordt zeker dertig procent van ons eten verspild, terwijl er veel plekken zijn in de wereld waar honger heerst. Kromkommer wil de verspilling in de productie een halt toeroepen door groenten die er niet perfect recht uitzien of net niet genoeg glanzen een nieuwe bestemming te geven. ‘Lelijke’ groenten, dat proef je toch niet in soep? Daarom verkoopt het bedrijf bereide soepen en kerstpakketten.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het westerse voedingspatroon speelt daarbij een grote rol en het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Jeroen Candel – Universiteit Wageningen

Jeroen is assistent-professor bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit, gespecialiseerd in voedselbeleid. Met zijn boek ‘Putting Food on the Table’ heeft hij in korte tijd een belangrijke rol als expert verworven in de discussie over het landbouwbeleid. Hij wordt met name veel gevraagd zijn input te geven in discussies over de hervorming van landbouw- naar voedselbeleid, op stedelijke, nationale en Europese schaal.

Ruud Zanders – Kipster

Ruud is al jarenlang dé innovator en aanjager op het gebied van pluimveehouderij. Het doel? De kippenhouderij drastisch milieu-, boer- en diervriendelijker maken. Zijn stalconcept wordt door experts geprezen als meest duurzame van Europa, en wellicht ook van de wereld. Naast eieren verkoopt Kipster ook burgers van de haantjes.

Jeroen Willemsen – Green Protein Alliance

Jeroen is de drijvende kracht achter de Green Protein Alliance, een groep die tal van voedingsbedrijven omvat. De GPA is een vernieuwend samenwerkingsverband van partijen die werken aan het versnellen van de eiwittransitie: de overgang naar een samenleving die voor haar eiwitbehoefte voornamelijk van duurzame, plantaardige bronnen afhankelijk is.

Lisanne van Zwol – Kromkommer

Wereldwijd wordt zeker dertig procent van ons eten verspild, terwijl er veel plekken zijn in de wereld waar honger heerst. Kromkommer wil de verspilling in de productie een halt toeroepen door groenten die er niet perfect recht uitzien of net niet genoeg glanzen een nieuwe bestemming te geven. ‘Lelijke’ groenten, dat proef je toch niet in soep? Daarom verkoopt het bedrijf bereide soepen en kerstpakketten.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het westerse voedingspatroon speelt daarbij een grote rol en het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Dalila Sayd – Het EETschap

Dalila is een duizendpoot: kok, cateraar, netwerker en oprichter van het EETschap, dat werkt aan een socialer eetlandschap. Nadat ze in verschillende sterrenrestaurants had gewerkt als kok, besloot ze in 2014 het Eetschap op te richten, om zo eenzaamheid en gezondheid op tafel te gooien. Mensen dichter bij elkaar brengen middels eten: dat is haar doel.

Jeroen Candel – Universiteit Wageningen

Jeroen is assistent-professor bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit, gespecialiseerd in voedselbeleid. Met zijn boek ‘Putting Food on the Table’ heeft hij in korte tijd een belangrijke rol als expert verworven in de discussie over het landbouwbeleid. Hij wordt met name veel gevraagd zijn input te geven in discussies over de hervorming van landbouw- naar voedselbeleid, op stedelijke, nationale en Europese schaal.

Ruud Zanders – Kipster

Ruud is al jarenlang dé innovator en aanjager op het gebied van pluimveehouderij. Het doel? De kippenhouderij drastisch milieu-, boer- en diervriendelijker maken. Zijn stalconcept wordt door experts geprezen als meest duurzame van Europa, en wellicht ook van de wereld. Naast eieren verkoopt Kipster ook burgers van de haantjes.

Jeroen Willemsen – Green Protein Alliance

Jeroen is de drijvende kracht achter de Green Protein Alliance, een groep die tal van voedingsbedrijven omvat. De GPA is een vernieuwend samenwerkingsverband van partijen die werken aan het versnellen van de eiwittransitie: de overgang naar een samenleving die voor haar eiwitbehoefte voornamelijk van duurzame, plantaardige bronnen afhankelijk is.

Lisanne van Zwol – Kromkommer

Wereldwijd wordt zeker dertig procent van ons eten verspild, terwijl er veel plekken zijn in de wereld waar honger heerst. Kromkommer wil de verspilling in de productie een halt toeroepen door groenten die er niet perfect recht uitzien of net niet genoeg glanzen een nieuwe bestemming te geven. ‘Lelijke’ groenten, dat proef je toch niet in soep? Daarom verkoopt het bedrijf bereide soepen en kerstpakketten.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het westerse voedingspatroon speelt daarbij een grote rol en het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Daniela Roja Morales – Nature’s Pride

Nature’s Pride is het ideale voorbeeld om aan te tonen dat je geen klein bedrijf moet zijn om geëngageerd te zijn. De groente- en fruitleverancier met een netwerk van driehonderd telers uit zeventig landen betaalt een eerlijke prijs voor haar producten, zodat goede arbeidsvoorwaarden gegarandeerd kunnen worden. Daarbij zet het bedrijf sociale projecten op in de gemeenschappen waar hun telers wonen en stimuleert het hen te produceren met respect voor het milieu.

Het doel van de Food100 is om talentrijke enthousiastelingen te koppelen met invloedrijke mensen. Zo lopen de vijftig jonge gamechangers mee als ‘CEO for a day’ in de bedrijven van de ervaren bedrijven. Je kan de volledige lijst hier bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content