Denemarken opent eerste supermarkt voor voedseloverschotten

© Mikkel Østergaard

In de Deense hoofdstad Kopenhagen is een nieuwe supermarkt geopend met alleen maar voedseloverschotten in de rekken. Een wereldpremière. WeFood schenkt de winst bovendien aan het goede doel.

Deense supermarkten gooien elk jaar 163.000 ton voeding weg. Het gaat onder meer om producten die de vervaldatum naderen, of waarvan de verpakking fouten bevat. Het betreft zowel verse producten zoals vlees, groenten en fruit, als droge voeding en diepvriesproducten. WeFood haalt die voedseloverschotten op en verkoopt ze in een eigen supermarkt, de eerste in zijn soort wereldwijd.

Voorgevel WeFood
Voorgevel WeFood© Mikkel Østergaard

Voor het grote publiek

De prijzen zijn er tot de helft goedkoper dan in een gewone supermarkt. Maar in tegenstelling tot sociale supermarkten of sociale kruideniers richt dit initiatief zich tot het grote publiek, en niet alleen tot mensen met een laag inkomen.

Ook het zakenmodel is bijzonder. WeFood slaagde er vorig jaar in meer dan 100.000 euro op te halen via crowdfunding. De winkel wordt gerund door vrijwilligers.

WeFood is enkele weken na zijn opening zo een groot succes dat de meeste producten elke dag uitverkocht zijn.

Eva Kjer Hansen, de Deense minister van Voeding, Landbouw en Visvangst, woonde de opening bij. ‘Het is totaal ridicuul dat voeding wordt weggegooid. Het is slecht voor het milieu en voor de koopkracht van de Denen. Een supermarkt zoals WeFood is een enorme stap voorwaarts in de strijd tegen voedselverspilling.’

De winst van de supermarkt gaat naar de hulporganisatie DanChurchAid, waarvan de Deense kroonprinses Mary meter is. Ook zij woonde de inauguratie bij.

Mary, kroonprinses van Denemarken, in WeFood.
Mary, kroonprinses van Denemarken, in WeFood.© Mikkel Østergaard

Verplicht in Frankrijk

De druk op supermarktketens om iets te doen aan de verspilling van voedsel neemt toe. In Frankrijk werd vorig jaar een wet aangenomen die supermarkten verplicht om overschotten uit te delen aan hulporganisaties of er een ander doel voor te vinden, zoals gebruik in diervoeder.

Ook Tesco, de grootste Britse supermarktketen, startte eind vorig jaar een proefproject waarbij de dagelijkse voedseloverschotten naar goede doelen gingen.

Elk jaar wordt zowat eenderde van de wereldwijde voedselproductie weggegooid, wat neerkomt op een totaal van ongeveer 1,3 miljard ton. In België loopt de voedselverspilling op tot 3,6 miljoen ton per jaar, volgens de cijfers van CPCP. (IPS/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content