Delhaize lanceert groententuin op het dak van een supermarkt

© /

Delhaize lanceert als eerste Belgische retailer het concept van de dakmoestuin. Bovenop de supermarkt Boondael in Brussel komt in 2017 een echte groententuin van 320 m². De oogst zal rechtstreeks verkocht worden in de winkel zelf.

Een supermarkt die haar eigen groenten bovenop haar dak kweekt om ze daarna rechtstreeks in de winkel te verkopen: vanaf midden 2017 is het een feit. Dan opent de Delhaize-vestiging Boondael in Brussel (Elsene) een 320 m² grote daktuin waar onder meer kerstomaten, salade en aubergine geteeld worden.

De helft van de voorziene oppervlakte zal ingenomen worden door een moestuin in open lucht, de andere door een serre die het mogelijk maakt om het hele jaar door groenten te telen.

Van de daktuin rechtstreeks in de winkel

De groenten beantwoorden in principe aan de voorwaarden om als biogroenten gecategoriseerd te worden maar aangezien ze niet in volle grond geteeld worden maar op een dak, kunnen ze dit label niet dragen. De prijs zal bijgevolg iets lager zijn dan hun biologische soortgenoten.

De oogst zal enkel in de winkel in Boondael zelf verkocht worden. Een kortere keten kan je dus bijna niet hebben. Het innoverende plan werd vandaag voorgesteld in aanwezigheid van Brussels Minister van Leefmilieu Céline Fremault.

Primeur

Delhaize supermarkt Boondael wordt zo de eerste voedingswinkel in België die het concept van de “urban farm” of daktuin voor groenten operationeel maakt. Het project geldt als een proefproject en zal op een permanente basis worden geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Er wordt ook nagedacht om mensen uit de buurt te laten meewerken in de tuin en om rondleidingen te voorzien voor scholen en geïnteresseerden.

Met deze primeur wil Delhaize haar engagement rond duurzaamheid benadrukken. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content