Deens restaurant Noma beste ter wereld

© Epa

Noma, het Deense restaurant van chef René Redzepi, is uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het Hof van Cleve van Peter Goossens eindigt 17e.

Het Deense restaurant Noma is door het Britse gerenommeerde vakblad Restaurant Magazine uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Het eethuis van de 32-jarige chef-kok René Redzepi haalt het van de Catalaanse eettempel El Bulli, dat de vorige vier keer de prestigieuze titel kreeg.

Restaurant Noma, open sinds 2002, bevindt zich in het havengebied van de Deense hoofdstad Kopenhagen, in een gigantisch, gerestaureerd pakhuis uit de achttiende eeuw. Het is de eerste keer dat het restaurant de titel van ’s werelds beste in de wacht sleept. Vorig jaar eindigde het derde.

De lijst met 50 beste restaurants ter wereld wordt opgesteld door 800 internationale critici en gastronomische experts. Deze titel bekroont de creativiteit van René Redzepi, ambassadeur van de Scandinavische keuken. De jonge chef werkt vooral met lokale seizoensproducten.

El Bulli kreeg tussen 2006 en 2009 elk jaar de prestigieuze titel van beste restaurant ter wereld. De wereldberoemde eettempel van de Ferran Adrià verandert in 2014 in een stichting van openbaar nut. Adrià kondigde in januari verrassend aan zijn restaurant aan de Costa Brava in 2012 voor twee jaar te sluiten. De 47-jarige Spanjaard werd wel onderscheiden met de titel “Chef van het decennium”, die voor de eerste keer werd toegekend.

De derde plaats gaat naar Fat Duck van de Britse kok Heston Blumenthal.

Het enige Belgische restaurant op het lijstje met de 50 beste eethuizen is nog altijd Hof van Cleve van chef-kok Peter Goossens. Het restaurant in Kruishoutem stijgt 9 plaatsen en staat op nummer 17. Oud Sluis, het Nederlandse restaurant van Sergio Herman, eindigt op de negentiende plaats

Belga/David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content