De woelige geschiedenis van pad Thai

© iStock

Pad Thai is voor ons ongeveer zo exotisch als pizza, sushi of kebab. Maar hoe is dit Thaise gerecht dat ondertussen deel is gaan uitmaken van onze fastfoodcultuur eigenlijk tot stand gekomen? Priceonomics deed onderzoek naar de woelige geschiedenis van deze noedelschotel, die veel politieker blijkt dan verwacht

Toen Phibunsongkhram (of Phibun) in 1938 eerste minister werd van Thailand, toen nog bekend als Siam, vreesde hij dat hij het wel eens moeilijk zou kunnen krijgen om het gebied bij elkaar te houden. Siam was een etnisch divers land met sterke regionale entiteiten en nu Phibun tijdens een coup de monarchie omver had gegooid was er niets dat die entiteiten nog leek te binden. Bovendien werd het land omsingeld door Franse en Britse kolonies.

Culturele coup de force

De eerste minister besloot daarom om de cultuur en identiteit van Siam te transformeren en voerde de 12 Culturele Mandaten in die hem zouden moeten helpen om van zijn land een moderne, productieve en trotse samenleving te maken. Sommige van deze mandaten -zoals Phibuns wens dat iedereen een mooie hoed zou dragen in het openbaar – zijn nu slechts voetnoten in de geschiedenis, maar anderen -zoals zijn wens om Siam voortaan Thailand te noemen- hebben de tand des tijds doorstaan. Onderdeel van deze culturele coup de force? Het creëren van een nationaal gerecht.

75 jaar geleden bestond pad Thai immers nog niet. De Thaise bevolking overleefde voornamelijk op rijst met chilipasta, bladeren en zout of kochten snacks van de vele Chinese straatverkopers. De exacte oorsprong van pad Thai is onduidelijk, want waar sommige bronnen schrijven dat het gerecht is voortgekomen uit een grote wedstrijd op zoek naar het nieuwe nationale gerecht, vertelde de zoon van Phibun aan Gastronomica dat zijn familie het gerecht al klaarmaakte voor zijn vader het die status toekende.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat de oorsprong ook moge zijn, pad Thai heeft zijn wortels in de Chinese keuken. De originele naam is kway teow phat Thai. Kway teow betekent rijstnoedels in een Chinees dialect, en de volledige naam betekent gewokte rijstnoedels op Thaise wijze. Noedels en wokken zijn typisch Chinees en immigratie bracht deze gebruiken waarschijnlijk naar Siam, waarna er typische smaken aan werden toegevoegd.

Noodle is your lunch

Door het recept van een simpele variatie op een Chinees gerecht aan zijn volk uit te delen en te vertellen dat dit het nieuwe nationale gerecht van Thailand zou worden heeft Phibun de pad Thai in de populariteit gelanceerd. Hij stak veel geld in de promotie van de noodle dish en zorgde ervoor dat verschillende restaurants en food trucks pad Thai gingen serveren, terwijl hij de Chinese straatverkopers begon te weren. Hij lanceerde de slogan Noodle is Your Lunch en het ministerie van Volksgezondheid deelde pamfletten uit met daarop de gezondheidsvoordelen van dit gerecht.

Wat veel moeite lijkt voor een simpele noedelschotel was in feite onderdeel van het masterplan van een militaire dictator die verschillende coups en de Tweede Wereldoorlog had doorstaan en overtuigd was dat de politieke toekomst van zijn land onzeker was tenzij hij zijn bevolking een identiteit gaf. Een identiteit gebouwd op noedels.

via GIPHY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content