Moderne transportmogelijkheden, goedkope toeristenreizen en grensoverschrijdende communicatiemiddelen hebben ervoor gezorgd dat de wereld aan onze voeten ligt. Nooit eerder waren wij zo internationaal in de keuzemogelijkheden van kleding, literatuur, muziek en van eten. In de lokale supermarkt en bij de ontelbare uitheemse restaurants worden we geconfronteerd met producten van over de hele wereld.

Ananas en paprika geraakten bij ons ingeburgerd in de jaren zeventig van vorige eeuw, mango en sterfruit in de jaren negentig, aceto balsamico, raketsla en shiitakes rond 2000, yuzu, groene thee en wasabi in de laatste tien jaar: de lijst met nieuwe producten die op korte tijd hun intrede deden is lang en zal nog veel langer worden.

In de restaurants voelen trendsettende koks zich geroepen om te verrassen met onbekende producten. Thuis worden hobbykoks door publicaties en tv-programma's uitgedaagd om te kokkerellen met nieuwe ingrediënten. Nog nooit is koken zo vrij geweest! De ene dag geniet men van een Vlaamse karbonade of een ander traditioneel streekgerecht, de andere dag kookt men een Thais kruidenpotje, de derde dag klutst men de culturen door elkaar en brengt men iets creatiefs uit de fusion kitchen op het bord. Alles mag en niets hoeft, zolang het eindresultaat maar lekker is.

Stilstaan in een wereld waar alles constant verandert, is achteruitgaan. Om verder te evolueren is een wereldse visie nodig. Het is de interesse in het onbekende die aan de basis staat van vooruitgang, mensen met een open kijk weten dat vreemde culturen het leven verrijken. Wie investeert wordt rijkelijk beloond. Denk maar aan al die zonnige Italiaanse producten, zoals pesto, droogtomaatjes en passata, die op korte tijd de harten van de Vlamingen wisten te veroveren.

De wereldse recepten uit deze Extra Editie van Knack Weekend zijn gebaseerd op de cursus Wereldgastronomie van hotelschool Ter Duinen in Koksijde en werden uitgewerkt en verfijnd door leraar Daniël Soete.

Laat het U smaken.

Pieter van Doveren

De wereld in je bord (7,95€) ligt nu in de winkel.

Moderne transportmogelijkheden, goedkope toeristenreizen en grensoverschrijdende communicatiemiddelen hebben ervoor gezorgd dat de wereld aan onze voeten ligt. Nooit eerder waren wij zo internationaal in de keuzemogelijkheden van kleding, literatuur, muziek en van eten. In de lokale supermarkt en bij de ontelbare uitheemse restaurants worden we geconfronteerd met producten van over de hele wereld. Ananas en paprika geraakten bij ons ingeburgerd in de jaren zeventig van vorige eeuw, mango en sterfruit in de jaren negentig, aceto balsamico, raketsla en shiitakes rond 2000, yuzu, groene thee en wasabi in de laatste tien jaar: de lijst met nieuwe producten die op korte tijd hun intrede deden is lang en zal nog veel langer worden. In de restaurants voelen trendsettende koks zich geroepen om te verrassen met onbekende producten. Thuis worden hobbykoks door publicaties en tv-programma's uitgedaagd om te kokkerellen met nieuwe ingrediënten. Nog nooit is koken zo vrij geweest! De ene dag geniet men van een Vlaamse karbonade of een ander traditioneel streekgerecht, de andere dag kookt men een Thais kruidenpotje, de derde dag klutst men de culturen door elkaar en brengt men iets creatiefs uit de fusion kitchen op het bord. Alles mag en niets hoeft, zolang het eindresultaat maar lekker is. Stilstaan in een wereld waar alles constant verandert, is achteruitgaan. Om verder te evolueren is een wereldse visie nodig. Het is de interesse in het onbekende die aan de basis staat van vooruitgang, mensen met een open kijk weten dat vreemde culturen het leven verrijken. Wie investeert wordt rijkelijk beloond. Denk maar aan al die zonnige Italiaanse producten, zoals pesto, droogtomaatjes en passata, die op korte tijd de harten van de Vlamingen wisten te veroveren. De wereldse recepten uit deze Extra Editie van Knack Weekend zijn gebaseerd op de cursus Wereldgastronomie van hotelschool Ter Duinen in Koksijde en werden uitgewerkt en verfijnd door leraar Daniël Soete. Laat het U smaken. Pieter van Doveren De wereld in je bord (7,95€) ligt nu in de winkel.