Welk beeld heb je van een sommelier ? Man in maatpak? Beetje saai? Tijd om dat beeld bij te stellen. Steeds meer sommeliers zijn dezer dagen van het flitsende type. Ze combineren encyclopedische kennis over wijn met sociale skills en een vleugje glamour. Het ideale profiel voor heel wat andere interessante jobs in de sector. En omdat werken in een restaurant vaak een aangenaam sociaal leven in de weg staat, zijn er ook heel wat sommeliers die op die manier de weg naar de uitgang nemen. Ze gaan wijn verkopen bij een invoerder. Of lesgeven. Of advies geven aan allerlei partijen, van wijnmakers tot consumenten: ook goed betaald en met aangenamere werkuren. Door die uitstroom is het knelpuntberoep nog knellender geworden. Wie sommelier blijft, ziet de werkaanbiedingen ondertussen wel binnenstromen: er zijn de afgelopen jaren evenveel toptransfers in het wijnwereldje geweest als in het Belgische voetbal. Maar ook de sommeliers die nog een gewone dagtaak behouden, snoepen graag van de extra jobs die in hun bereik liggen: waarom zou je geen sommelier kunnen zijn en ook lesgeven? Of andere restaurants advies geven? En waarom zou je geen app ontwikkelen?
...