De Vijf Seizoenen **** in Brakel: culinaire wondertjes met groenten als vertrekpunt

© CWF&PH

Terwijl dochter, zoon en vader in de keuken staan, houdt moeder een oogje in het zeil in de eetzaal en helpt oma in het weekend aan de bar.

Lekker en verfijnd, zonder enige pretentie en oogstrelend gepresenteerd: de culinaire verrassing komt uit onverwachte hoek! Brakel is een plaats waar je niet zomaar komt. Een bezoek aan het restaurant De Vijf Seizoenen is echter een omweg waard. De Vijf Seizoenen begon een kwarteeuw geleden als tearoom. De lat kwam geleidelijk aan hoger te liggen. Bij het intreden van een nieuwe generatie werd het roer radicaal omgegooid.

De Vijf Seizoenen werd een ruim en comfortabel gastronomisch restaurant met een moderne en transparante inrichting en een miniwinkeltje aan de ingang. Jonas Haegeman en zijn vier jaar jongere zus Laurence stippelden een nieuwe kooklijn uit en hun ouders gingen daarin mee. Vandaag staan Jonas, Laurence en vader in de keuken, houdt moeder een oogje in het zeil in de eetzaal en helpt oma in het weekend aan de bar.

Jonas werkte een tijdje bij groentekok Frank Fol en Laurence volgde een opleiding tot herborist. Zij trekt in haar vrije tijd de natuur in op zoek naar eetbare planten. Broer en zus zijn gepassioneerd door gezonde voeding en geven groenten een ereplaats. De voorkeur gaat naar lokale producten. Bij het creëren van de culinaire wondertjes is al wat groeit en bloeit het vertrekpunt, waarna vlees of vis worden toegevoegd.

Wij werden vergast op een wafeltje gemaakt van sojamelk met gebrande paprika en geroosterde amandel, gevolgd door een parel van gerookte paling met gepofte aardappelchips, gepekelde komkommer en kruidenemulsie. Als derde originele en verfijnde hapje was er eidooier bereid op lage temperatuur met schuim van bloemkool en amandel en met dille-olie. Het eerste gerecht was salade van rode biet, gefermenteerde radijs, gerookte plattekaas, mierikswortel en vinaigrette met rabarber. Er was ook een variatie op vitello tonnato gemaakt met gerookte sprot, kalfsvlees, vlierkappertjes en artisjokpuree.

Granité van verjus met sorbet van appel en zuring vormde een fris tussengerechtje. Open ravioli was het hoofdgerecht, samengesteld uit vellen koolrabi, een ruime portie zeeduivel, gefruite boerenkool, gestoofd preiwit, olie van groene prei en Hollandse saus met Amontillado-sherry. Uitgelekte yoghurt met verkruimelde amandelcake, compote van amandel met specerijen en schotsen amandelkoek vormde de afsluiter. Wij genoten van de mooi gepresenteerde, originele bereidingen, die evenwichtig waren gecomponeerd, vol zuivere smaken en lichte zuren. Het maakte dat zowel het eten als de rekening gemakkelijk verteerden!

Gesloten op maandag en dinsdag.

Kasteelstraat 5, 9660 Brakel – 055 42 84 48 – devijfseizoenen.be

Type keuken

Lichte en verfijnde moderne gastronomie

Sfeer & geluid

Ruim, hedendaags en gerieflijk

Rekening

De menu’s van drie, vier en vijf gangen zijn het visitekaartje (45, 55 en 65 euro).

STERRETJES : * MATIG ** CORRECT *** POSITIEVE BELEVENIS **** AANRADER, DE OMWEG WAARD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content