'Japanese grandmother style food' staat in witte letters op de vitrine van Tokidoki in Sint-Gillis gekalkt. Zo is het meteen duidelijk dat je hier niet moet binnenstappen voor sushi, wel voor de huiselijke plattelandskeuken van Japan. Loic Sturani, de Italiaanse eigenaar die een paar maand geleden in Brussel neerstreek, woonde vijf jaar in Japan. Hij trok erheen als videokunstenaar en kwam terug als kok. 'Ik vond het zonde dat de Japanse keuken hier in Europa alleen gekend is voor een paar gerechten: sushi, sashimi, teriyaki en ramen. Tijdens mijn reizen kwam ik buiten de grootsteden. Er bleek zo'n rijke keuken te bestaan die ik helemaal niet kende, heel plantaardig ook. Want vis en vlees zijn er een privilege voor de rijke stedelingen.'

In september opende hij zijn restaurant, waar die recepten uit de Japanse eetcultuur een hoofdrol krijgen. 'Ik wil absoluut geen fusionkeuken maken,' lacht Loic, 'maar ik probeer wel met lokale producten te werken. Ik gebruik seizoensgroenten uit de streek en vervang specifiek Japanse producten door een Europese tegenhanger. Zo vervang ik yuzu, een Japanse citrusvrucht, door bergamot en kweek ik mijn eigen shizo in potten voor het raam.'

Bij Tokidoki eet iedereen wat de pot schaft. Tijdens de lunch zijn dat drie gerechten voor 12 euro, en 's avonds vijf verschillende bereidingen voor 30 euro. De scherpe prijzen zijn een bewuste keuze. 'Ik wil dat mensen zoals ik, die geen groot budget hebben om uit eten te gaan, hier kunnen binnenstappen en een gezellige avond hebben. Ik wil een warme en laagdrempelige plek creëren die past bij de keuken die ik serveer.'

Recept: gammadoki

Tokidoki

Alsembergsesteenweg 128, 1060 Brussel, tokidokirestaurant.com